Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ωθηση από τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2002 19:08
UPD:19:10

Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε κατά τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 1,2% φθάνοντας τα 223 δισ. δολ. έναντι αύξησης 0,7%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμούν αναλυτές, αποτελεί ένδειξη ότι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ανακάμπτει.

Παράλληλα, η αμερικανική Applied Material ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο εμφάνισε κέρδη δύο σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα καταγράψει ζημίες. Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών ανακοίνωσε και η Network Appliance.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.153,9 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,35%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.364,45 μονάδες με άνοδο 0,61% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.542,24 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,74%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στην αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,72% και έχει φθάσει τις 4.919 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στους κλάδους των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ πιέσεις δέχθηκε για μία ακόμη φορά ο τηλεπικοινωνιακός. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της βρετανικής Barclay's (2,30%) και της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) (2,08%).

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της Renault ενισχύθηκε κατά 5,55%. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ότι οι πωλήσεις της το 2001 σημείωσαν αύξηση 6%. Σημαντική άνοδο (2,33%) σημείωσε και η μετοχή της Peugeot. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 28% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αξιόλογα κέρδη (5,15%) κατέγραψε και η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο του 2000. Παράλληλα, προέβη σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την κερδοφορία της στις επόμενες χρήσεις.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Σημαντικές απώλειες (4,37%) κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής Cable & Wireless, η οποία υποχώρησε για λίγο στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που ακολουθεί. Οι μετοχές των εταιρειών British Telecom και France Telecom υποχώρησαν κατά 2,16% και 3,34% αντιστοίχως. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Deutsche Telekom.

Η μετοχή της Brtish Airways υποχώρησε κατά 1,96%. Η διοίκηση του βρετανικού αερομεταφορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην περικοπή 5.800 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας και περιορισμού των δαπανών. Η British Airways έχει ήδη ανακοινώσει την απόλυση 7.000 θέσεων εργασίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σημαντικές απώλειες (5,67%) κατέγραψε, τέλος, η μετοχή της ελβετικής ΑΒΒ, της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2001 εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες από τις προβλέψεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα