Αίτημα ΥΠΟΙΚ στη Βρετανία για καταθέτες στο Τζέρσεϊ

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 14:51
UPD:15:04

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζητεί πληροφορίες σχετικά «με Έλληνες πολίτες ή πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα που δηλώνουν ως έδρα τους την Ελλάδα, οι οποίοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC Bank στη νήσο Τζέρσεϊ».

Επίσημο αίτημα, με επιστολή του προς το Βρετανό ομόλογό του, για την παροχή στοιχείων σχετικά με Ελληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC του βρετανικού νησιού Τζέρσεϊ, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο κ. Στουρνάρας ζητεί πληροφορίες σχετικά «με Έλληνες πολίτες ή πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα που δηλώνουν ως έδρα τους την Ελλάδα, οι οποίοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC Bank στη νήσο Τζέρσεϊ».

Την Τετάρτη οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν τη λίστα, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, από τις βρετανικές αρχές, προκειμένου οι κάτοχοι των λογαριασμών «να τύχουν νόμιμης φορολογικής επεξεργασίας».

Ειδικότερα, η λίστα φέρεται να περιέχει ονόματα 97 Ελλήνων, που εμφανίζονται να έχουν τραπεζικές καταθέσεις συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ. Οι επίμαχες καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, είναι σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στο νησί Τζέρσεϊ -ανήκει σε σύμπλεγμα νησιών στα στενά της Μάγχης- που έχει ουδέτερο φορολογικό καθεστώς.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 8.474 off-shore τραπεζικούς λογαριασμούς στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της τράπεζας. Οι βρετανικές αρχές, στα χέρια των οποίων περιήλθε η λίστα, ήδη έχουν ξεκινήσει άμεσους ελέγχους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής καθώς η πλειονότητα των καταθετών είναι Βρετανοί υπήκοοι.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Daily Telegraph».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD

Σχολιασμένα