Θα χρειαστεί διάσωση η Fed;

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 13:40

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, θεωρεί ότι ο κίνδυνος ζημιών είναι ελάχιστος, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή.

Το ενδεχόμενο να χρειασθεί η Fed διάσωση από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας της λόγω της άκρατης αύξησης του ενεργητικού της, επισημαίνουν Αμερικανοί οικονομολόγοι.

«Θα μπορούσε η Fed να χρεοκοπήσει;» είναι ο τίτλος σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο κάνει λόγο για διάχυτη ανησυχία στις ΗΠΑ εξαιτίας της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες και τις συνεχείς αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Η ανησυχία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγάζει από το γεγονός ότι η Fed θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να αποσύρει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει δρομολογήσει με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά τη μεγάλη κρίση του 2008.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς έχουν αρχίσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να διερωτώνται το «αδιανόητο»: «Θα μπορούσε η υπερήφανη Fed, η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου, να θεωρηθεί αφερέγγυα;» Η απάντηση, σχεδόν εξ ορισμού, είναι αρνητική, σπεύδουν να συμπληρώσουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, καθώς η Fed έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα, το οποίο ουσιαστικά έκανε ήδη με την αγορά περίπου 2 τρισ. δολαρίων τιτλοποιημένων τραπεζικών ομολόγων και ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι η διεύρυνση του ενεργητικού της σε πρωτοφανή επίπεδα, αφήνει τη Fed ασυνήθιστα εκτεθειμένη σε πιθανές ζημιές. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, θεωρεί ότι ο κίνδυνος ζημιών είναι ελάχιστος, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή. Η μόνη περίπτωση, είπε, να είναι μεγαλύτερο το παθητικό από το ενεργητικό της Τράπεζας, είναι αν αυξηθούν τα επιτόκια στο πλαίσιο μιας ευημερούσας οικονομίας.

Η αλήθεια είναι ότι το 2010, η Fed σημείωσε πρωτοφανή κέρδη χάρη στη διεύρυνση του ενεργητικού της, με αποτέλεσμα να ενισχύσει τα έσοδα του αμερικανικού Δημοσίου κατά 78,4 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι δυνητικές ζημιές της Fed αυξάνουν την πιθανότητα ότι να αναγκαστεί το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στη διάσωση της κεντρικής τράπεζας.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα κ. Βαρανταραγιάν Χάρι υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της απόσυρσης των μέτρων ρευστότητας, η Fed ουσιαστικά θα χρεοκοπήσει –τουλάχιστον σε λογιστικό επίπεδο. «Η πιο προφανής στρατηγική εξόδου, όταν ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται, είναι να σταματήσει η Fed τις αγορές ομολόγων και να τις αντιστρέψει», τονίζει, προσθέτοντας ότι «αυτό ενδέχεται να οδηγήσει τη Fed σε σημαντικές ζημιές».

Ο κ. Χάρι επισημαίνει ότι η Fed κατέχει σήμερα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου αξίας 1 τρισ. δολαρίων, τα οποία, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, θα χάσουν το 10% της αξίας τους κοστίζοντας στη Fed 100 δισ. δολάρια. Κάτι τέτοιο, εξηγεί, θα έχει αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις, αλλά δεν θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες, εξ αιτίας της δυνατότητας της Fed να τυπώνει χρήμα.

Για τους περισσότερους αξιωματούχους της Fed, ωστόσο, η ανησυχία για πιθανές μελλοντικές ζημιές είναι πολυτέλεια, σε σύγκριση με τον πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να μην αναπτυχθεί αρκετά δυναμικά ούτως ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας τα 14 εκατομμύρια των ανέργων Αμερικανών.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα