Αμεση ψήφιση του νέου φορολογικού συστήματος ζητεί η ΕΣΕΕ

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 11:42
UPD:14:14

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τους δείκτες της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, η ελληνική αγορά «καταρρέει», κάτω από το δικό της εσωτερικό χρέος, ενώ δεν μπορεί πλέον να αντέξει τους συσσωρευμένους φόρους που ασταμάτητα της φορτώνουν.

Την άμεση ψήφιση και εφαρμογή του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές υποχρεώσεις και δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόικας και της Τask Force Greece στην Αθήνα.

Η επιστολή συνοδεύεται από πανελλαδική έρευνα σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τους δείκτες της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, η ελληνική αγορά «καταρρέει», κάτω από το δικό της εσωτερικό χρέος, ενώ δεν μπορεί πλέον να αντέξει τους συσσωρευμένους φόρους που ασταμάτητα της φορτώνουν.

Οι θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ εστιάζονται στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, η μόνη ελπίδα σωτηρίας που μπορεί να διαφανεί στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού σε όλες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες και παραγωγικές θέσεις εργασίας, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον ΟΑΕΔ από τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία το 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 925.000.

Το ελληνικό εμπόριο υποστηρίζει ότι η εκκρεμότητα του φορολογικού πρέπει να κλείσει «με μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις, αναδρομικούς φόρους, έκτακτες εισφορές, ειδικά τέλη και συνεχείς φορολογικές εφαρμογές με δόσεις».

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου πρέπει να περιλαμβάνει την κατάργηση του ΚΒΣ, τη μείωση και αλλαγή του τρόπου απόδοσης ΦΠΑ μέσω ειδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, την εφαρμογή του Πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, την εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών και αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού εισοδήματος, την ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, το ηλεκτρονικό ''πόθεν έσχες'' και τη δίκαιη εφαρμογή των ποινικών διατάξεων.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα