Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010
Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2010 15:35
UPD:06/08/2010 11:40

Την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα πως η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς «οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις.

O υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank.

«Το 2011 η όποια αναθεώρηση του ΑΕΠ»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010, και πως η όποια αναθεώρηση θα γίνει το 2011.

Πρόσθεσε ότι «η όποια αναθεώρηση θα γίνει του χρόνου» και ότι είναι μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν θα μετέχει. «Είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», κατέληξε.

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο»

Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Για το δημόσιο τομέα, είπε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων», σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην κερδοφορία.

«Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», διαβεβαίωσε.

«Όχι» σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο υπουργός επανέλαβε πως δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης μονάδων της επιχείρησης.

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο»

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε ακόμη ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν απολύτως θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και υποστήριξε πως ως προς τον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ σημειώνεται πρόοδος, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- χρειάζεται δουλειά.

Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ακόμα ότι στο βΆ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο πρόσθεσε πως «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με ελλειμμα 18,7 δισ., η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ.

Όπως δήλωσε, ελπίζει πως το έλλειμμα στο τέλος του έτους θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 8,1% του ΑΕΠ παρά την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο μισό του έτους.

«Με βάση της σημερινή εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού που είναι υψηλότερος τότε στο τέλος του έτους θα έχουμε έλλειμμα χαμηλότερο του στόχου 8,1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση κατά 350 εκατ. ευρώ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι σε ένα πρόγραμμα τόσο δύσκολης προσαρμογής, όπως είπε, υπάρχουν και κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως εξήγησε, έχουν να κάνουν με την υστέρηση εσόδων, με υπερβάσεις δαπανών του κράτους στο βΆ εξάμηνο, υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση από ελλείμματα νοσοκομείων κ.λπ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις που ξεκινούν από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ακόμη ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από την αύξηση του ΦΠΑ, κ.λπ.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Διαρθρωτικές αλλαγές

«Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα προχωρήσει σε μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

«Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο νέα δομή νέα οργάνωση του φορολογικό συστήματος», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.

Σχετικά με τον κλαδο της υγείας επανέλαβε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στις δαπάνες των νοσοκομείων και απαρίθμησε δράσεις όπως η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και ο διορισμός ελεγκτών.

Αναφέρθηκε επίσης στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις.

Εως 15 Σεπτεμβρίου η εκταμίευση της β' δόσης

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να διευκρινίσει ότι κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα συντάχθηκε ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν περιέχει νέες δεσμεύσεις ή νέα μέτρα, και το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα εξετασθεί από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συμπλήρωσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της βΆ δόσης του δανείου, η οποία –όπως είπε- θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 - 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Εκοφίν προκειμένου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα