ΣΕΒ: Έξι άξονες για κράτος, οικονομία, κοινωνία

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 18:30

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και ο παραγωγικός μαρασμός επισείουν το φάσμα της κοινωνικής καθίζησης και της περιθωριοποίησης του τόπου».

Τις προτάσεις του ΣΕΒ για τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνία παρουσίασε ο πρόεδρός του Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά την αποψινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε τους ακόλουθους έξι άξονες:

- Εξυγίανση του πελατειακού και διαπλεκόμενου κράτους και δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

- Καταπολέμηση της διαφθοράς, που νοθεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και διαβρώνει τους θεσμούς.

- Υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης -που ενσωματώνει και την πράσινη ανάπτυξη.

- Διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, με την οργάνωση ενός κοινωνικού κράτους πραγματικών κοινωνικών υπηρεσιών και όχι συντεχνιακών επιδομάτων.

- Αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών της Παιδείας και της Υγείας.

- Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ως πεδίο ανάδειξης των δημιουργικών αναπτυξιακών δυνάμεων του τόπου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ακόμη ότι «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και ο παραγωγικός μαρασμός επισείουν το φάσμα της κοινωνικής καθίζησης και της περιθωριοποίησης του τόπου».

Υπογράμμισε δε πως «η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής θέσης της χώρας -την επαύριον της ανατροπής των στοιχείων και για το έλλειμμα του 2008, που μας άφησε έκθετους στην Ευρωπαϊκή Ένωση- σηματοδοτεί τον κίνδυνο υποβάθμισης του μέλλοντός μας».

«Εκείνο που έχει πρωταρχική σημασία», πρόσθεσε, «είναι να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών και μετρήσιμο αντίκρισμα από την εφαρμογή των μέτρων. Εξίσου σημαντικό είναι το κράτος να δώσει πρώτο το παράδειγμα στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού, μειώνοντας δραστικά τις αντιπαραγωγικές του δραστηριότητες και τις σπατάλες του. Είναι, καταρχήν, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διακηρυγμένες προθέσεις και οι πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Εστίασε δε στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στα φορολογικά βάρη λέγοντας ότι σε πείσμα μιας ορισμένης λαϊκίστικης ρητορείας, που μονίμως τις δαιμονοποιεί, οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:

- «Από το σύνολο των 202.000 ελληνικών επιχειρήσεων, οι 1.500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσον όρο 350 εργαζόμενους η καθεμία, καταβάλλουν το 72,2% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, αποδίδοντας εκάστη μέσο ετήσιο φόρο ¤ 2,2 εκατ».

- «Αυτές οι 1.500 επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 500.000 μισθωτούς, αποδίδουν στο ακέραιο τον ΦΠΑ και τις εισφορές τους και λειτουργούν με καθεστώς απόλυτης διαφάνειας μέσα από ισολογισμούς, διεθνή λογιστικά πρότυπα, ορκωτούς ελεγκτές και ελέγχους από τις φορολογικές αρχές και τις χρηματαγορές».

«Σε κάποιες θέσεις ή διαγνώσεις», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος, «πιθανόν να διαφέρουμε. Συγκλίνουμε, όμως, ως προς την αντίληψη και τις κατευθύνσεις και αυτό είναι το σημαντικό».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα