Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 14:32
UPD:14:35
Shutterstock

Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις ροές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την κεντρική Ευρώπη, αφού διυλιστήρια στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία παρενέβησαν για να επιλύσουν το πρόβλημα σχεπου προέκυψε τικά με την πληρωμή στην Ουκρανία του τέλους διαμετακόμισης. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, έγινε γνωστό ότι από τις 4 Αυγούστου είχαν διακοπεί οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, μέσω της Ουκρανίας, προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Η Ukrtransnafta, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο πετρελαιαγωγών της Ουκρανίας και διαμεταφέρει αργό πετρέλαιο μέσω του νότιου σκέλους του Druzhba, διέκοψε τις παραδόσεις ρωσικού αργού στις 4 Αυγούστου, ανέφερε η ρωσική Transneft, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να μεταφέρουν την πληρωμή από την Transneft στην Ukrtransnafta λόγω των κυρώσεων.

Οι ροές αργού πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού ενδέχεται να φτάσουν στη Σλοβακία μέχρι το τέλος της Τετάρτης, δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Transneft, Ιγκόρ Ντιομίν. Η ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών αργού πετρελαίου έλαβε επιβεβαίωση από την Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τη διέλευση των ροών, είπε.

Το πρόβλημα επιλύθηκε αφού η ουγγρική MOL Nyrt και η σλοβακική της μονάδα Slovnaft κατέβαλαν οι ίδιοι το τέλος διαμετακόμισης στην Ουκρανία την Τετάρτη.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι ουγγρικές MOL και Unipetrol, που ελέγχονται από την PKN Orlen, είναι οι κύριοι αγοραστές πετρελαίου μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, ενώ οι ρωσικές Lukoil, Rosneft και Tatneft είναι οι κύριοι προμηθευτές πετρελαίου.

Εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, θα επιλυθεί ένας από τους πολλούς κινδύνους για τον ενεργειακό εφοδιασμό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο. Προειδοποιεί όμως ότι εάν παραταθεί η διακοπή, τότε η Ουγγαρία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων στους δρόμους.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, με περιορισμένες τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και χαμηλά τα επίπεδα ποταμών εμποδίζοντας τεράστιες ροές ντίζελ και άνθρακα

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα