Υποχρεώσεις και μέτρα στήριξης που παρατάθηκαν έως τα μέσα του 2022

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 06:58

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η πανδημία έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο στο να παρατείνει την προθεσμία σε σειρά υποχρεώσεων οι οποίες, αν και έληγαν στο τέλος του 2021, έχουν «επεκταθεί» μέσα στο 2022. Το ίδιο ισχύει και για σειρά μέτρων με στόχο την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Ιουνίου οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:

* «Κουρεμένα» ενοίκια: Για το 2022 έχουν μεταφερθεί οι καταβολές των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητά τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των lockdown. Με σκοπό την επιτάχυνση καταβολής των δηλώσεων Covid που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται ότι:

- Έως τις 10 Ιανουαρίου οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Covid» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

- Από τις 11 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και  21 Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση Covid» για τους παραπάνω μήνες.

* Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου έχει παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή των κορωνοχρεών στη ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 820.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου. Μετά μάλιστα και τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

* Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως το τέλος Ιανουαρίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις φόρου έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι θα προχωρήσουν τις διαδικασίες με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

* Τέλη Κυκλοφορίας: Δύο μήνες περιθώριο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. προκειμένου να πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, όπως και να προχωρήσουν στη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Έτσι, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν έως τις 28 Φεβρουαρίου να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας, είτε απευθείας μέσω web banking σκανάροντας το μοναδικό QR Code που έχει το ειδοποιητήριο, είτε απλά επιλέγοντας την εφαρμογή της τράπεζάς τους για να ολοκληρώσει την πληρωμή. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη παρέλευση της 28ης Φεβρουαρίου, όσοι εντοπιστούν να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημά τους.

* «Πόθεν έσχες»: Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 έχει πάρει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

* Συν-Εργασία: Μέχρι τις 31 Μαρτίου έχει παραταθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με στόχο να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

* Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 60 άτοκες δόσεις. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, σε όσους μπορούν, να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν έως το τέλος Μαρτίου, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, να ληφθούν και νέες αποφάσεις για περαιτέρω μείωση του ποσού που πρέπει να επιστραφεί.

* Πάγιες δαπάνες: Έως τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο όσοι έλαβαν πιστωτικά να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ

Κατά 4 μήνες παρατάθηκε η προθεσμία υλοποίησης εργασιών στον Β΄ κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό της διασποράς του.

Σύμφωνα με την απόφαση, δίνεται παράταση έως και τις 25 Απριλίου (αντί 26 Δεκεμβρίου 2021) για τις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο υπαγωγής, αποδοχής της απόφασης υπαγωγής και υπογραφής της δανειακής σύμβαση. Αντίστοιχα η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων παρατάθηκε έως και τις 30 Απριλίου, αντί 31 Δεκεμβρίου 2021.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα