ΗΠΑ: Λήγουν σήμερα τα επιδόματα ανεργίας

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 13:58
UPD:14:39
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Λήγουν σήμερα τα επιδόματα ανεργίας που λάμβαναν εκατομμύρια Αμερικανοί, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας covid-19 λόγω του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Η ασφάλιση ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα θα λήξει για περισσότερους από 7 εκατομμύρια Αμερικανούς από σήμερα, γεγονός που φέρνει οικονομική αβεβαιότητα εν μέσω αναζωπύρωσης της Covid-19. Περίπου 26 πολιτείες έχουν ήδη διακόψει τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας πριν από την ημερομηνία λήξης, με ορισμένους κυβερνήτες να δηλώνουν ότι αυτά τα επιδόματα ανεργίας αποτελούν αποτρέπουν τους Αμερικανούς από το να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η οικονομική αυτή ανακούφιση από την πανδημία ήταν ένας ουσιαστικός τρόπος για τους άνεργους Αμερικανούς να πληρώσουν για ενοίκιο, φαγητό και άλλα απαραίτητα είδη.

Οι τύποι των ομοσπονδιακών επιδομάτων

* Ομοσπονδιακή αποζημίωση ανεργίας για την πανδημία, 300 δολάρια την εβδομάδα για πρόσθετες παροχές απασχόλησης (αν και ήταν έως και 600 δολάρια την εβδομάδα)

* Πανδημική αποζημίωση ανεργίας έκτακτης ανάγκης για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

* Μεικτές απολαβές ανεργίας ανεργίας, περίπου 100 δολάρια/εβδομάδα για όσους εργάζονταν και ως μισθωτοί αλλά και αυτοαπασχολούμενοι

* Βοήθεια ανεργίας για την πανδημία για ελεύθερους επαγγελματίες

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κογκρέσο θα επεκτείνει αυτά τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.  Αυτό το πρόγραμμα ασφάλισης ανεργίας προοριζόταν πάντα να είναι προσωρινό και να συνδέεται με την πανδημία Covid-19. Είναι πιθανό το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα επιδόματα ανεργίας στο μέλλον λόγω μιας περαιτέρω αναζωπύρωσης της Covid-19.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για επέκταση της ανακούφισης. Τούτου λεχθέντος, στο αμερικανικό σχέδιο διάσωσης, το Κογκρέσο εξουσιοδότησε 350 δισεκατομμύρια δολάρια στις πολιτείες για να παράσχουν οικονομική ανακούφιση από την ανεργία.

Θα μειωθεί η ανεργία, αλλά οι άνεργοι θα πιεστούν περισσότερο

Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι με τη διακοπή των επιδομάτων ανεργίας θα παρατηρηθεί άμεσα μείωση του ποσοστού ανεργίας, όμως σίγουρα οι άνεργοι θα βρεθούν υπό πίεση.

Ο Άντριου Στέτνερ του think tank The Century Foundation εκτιμά σε 7,5 εκατομμύρια τους ανθρώπους που θα χάσουν το επίδομά τους.

Τα επιδόματα είχαν ήδη μειωθεί ή εξαλειφθεί στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ προτού φτάσει η καταληκτική ημερομηνία της 6ης Σεπτεμβρίου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Καναδούς και η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο έδειξε ότι στις πολιτείες αυτές υπήρξε ασθενική άνοδος των προσλήψεων και των εσόδων. Αντίθετα οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20%.

Τον Αύγουστο προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία μόλις 235.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από αυτές που αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να λείπουν 5,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα κανονικά επιδόματα ανεργίας, που στις ΗΠΑ έχουν διάρκεια 3 με 6 μήνες κατά μέσο όρο, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται. Όμως οι άνεργοι θα πάψουν να λαμβάνουν το επιπλέον ποσό των 300 δολαρίων την εβδομάδα.

Η απώλεια αυτού του επιπλέον ποσού θα μειώσει κατά 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια εβδομαδιαίως τα έσοδα των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ο Γκρέγκορι Ντάκο, οικονομολόγος του Oxford Economics.

Αυτό δεν θα πλήξει «την αμερικανική οικονομία», εξηγεί, αλλά «οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και οι μειονότητες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Forbes και ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα