Τουρκία: Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 19%

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 15:13
UPD:15:15
REUTERS/OSMAN ORSAL

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 19% για να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας και την αύξηση του πληθωρισμού, μία κίνηση που θεωρείται ως τεστ αξιοπιστίας δεδομένης της αντίθεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σφιχτή νομισματική πολιτική. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε 2% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση.

Σχεδόν το σύνολο των 21 οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν αύξηση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα Το επιτόκιο για ρέπος μίας εβδομάδας ανερχόταν στο 17% από τον Δεκέμβριο, μετά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πέρυσι. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, σε ένα επίπεδο που είχε φθάσει τελευταία φορά στα μέσα του 2019.

Οι προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου είχαν ενισχυθεί καθώς η λίρα κατέγραφε απώλειες 10% από τα μέσα Φεβρουαρίου, εν μέσω της μεγάλης αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, επίσης, αυξήθηκε σχεδόν στο 16% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.

Ο Ερντογάν κάνει συχνά εκκλήσεις για μείωση του κόστους δανεισμού και απέλυσε ξαφνικά τους δύο προηγούμενους κεντρικούς τραπεζίτες. Διόρισε, ωστόσο, τον Νατζί Ακμπάλ στο πλαίσιο των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο καθώς δεσμεύτηκε για μία φιλική προς τις αγορές εποχή για την οικονομία.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο κατά 8,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν διόρισε τον Ακμπάλ στη θέση του διοικητή της.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία ανατιμήθηκε περίπου 20% μετά τον διορισμό του Ακμπάλ, διαμορφωνόταν στις 7,335 λίρες ανά δολάριο στις 13.06 (ώρα Ελλάδας) από 7,4680 λίρες στο κλείσιμο της Τετάρτης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα