Πάνω από 2 δισ. ευρώ στην αγορά - Σήμερα η απόφαση εκταμίευσης 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 07:30
UPD:07:30

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Λίγες ώρες πριν κλείσει η πλατφόρμα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 400.000 αιτήσεις. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αναμένεται να συνεχιστεί το α' 10ημερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά πλέον τα 2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον επόμενο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, φαίνεται να μετατίθεται  για τον Ιανουάριο αντί για το Δεκέμβριο που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ξεκινήσει και η καταβολή της επιδότησης της δόσης δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία σε δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Μετά τη θετική 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το Eurogroup ανάβει σήμερα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα SNP’s & ANFA’s στη χώρα μας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εurogroup του Ιουνίου του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.

«Σπάει τα κοντέρ» η Επιστρεπτέα 4

Πάνω από 2 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα μοιραστούν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο μεγάλος αριθμός δικαιούχων συμβάλλει παράλληλα στη διασφάλιση των χιλιάδων θέσεων εργασίας έως το τέλος Μαρτίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση είναι να μην προχωρήσει σε απολύσεις έως τον Απρίλιο του 2021.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων (στην πλατφόρμα MyBusinessSupport) λήγει σήμερα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης, αν κριθεί απαραίτητο.

Ο πέμπτος κύκλος μετατίθεται για τις αρχές του 2021 με πιθανή «ενοποίηση» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, του 5ου και 6ου κύκλου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί, στον επόμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής :

·         το 50% που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι επιδότηση

·         θα ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του Δεκεμβρίου ενώ

·         πιθανότατα θα αφαιρεθεί το ποσό που έχει ληφθεί από τον 4ο κύκλο

Eurogroup: Σήμερα η απόφαση εκταμίευσης των 767 εξατ. ευρώ

Βασισμένο στην πολύ θετική 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα το Eurogroup αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την αποδέσμευση των 767 εκατ. ευρώ που αφορούν κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SNP’s & ANFA’s).

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ήταν πολύ θετική καθώς οι αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένα ζητήματα όμως είναι κατανοητό λόγω της πανδημίας.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Ακολουθούν οι εκθέσεις προόδου για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα