Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV: Ποιοι δεν θα επιστρέψουν το 30% και 50%

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 15:08
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Τη μορφή «επιδότησης», υπό προϋποθέσεις, θα λάβει το 30% με 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εδώ και μέρες είχε γνωστοποιήσει ότι σχεδιάζει μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 να μη χρειαστεί να επιστραφεί από όσους την εισπράξουν, όπως κι ότι θα γίνει στοχευμένα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, με αφορμή τα επιπλέον μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές που εδρεύουν σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και μετά για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 (ειδικών περιοριστικών μέτρων) ή στο επίπεδο 4 (με lockdown,) δεν θα επιστρέφεται το 30% και το 50%. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα επιστρέφεται:

  • Το 30% της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στο επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης. Σύμφωνα με τον νέο επικαιροποιημένο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας με το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού ανά περιοχή που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές αυτές ανήκουν : Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
  • Το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στον επίπεδο 4, αυξημένου κινδύνου. Σε αυτή την κατηγορία, αυτή τη στιγμή, ανήκει η Κοζάνη.

Στους ωφελημένους του 4ο κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα περιλαμβάνονται ακόμα και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα επιβληθούν τοπικά lockdown, αλλά και κλάδοι που επλήγησαν ιδιαίτερα όπως πολιτισμός, τουρισμός, μεταφορές.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δυνατότητα συμμετοχής στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τους «χαριστεί» μέρος αυτής, θα έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο, χωρίς να απαιτείται η μείωση ποσοστού του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Οι ενισχύσεις με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα χορηγηθούν με βάση την πτώση τζίρου από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι για την επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021. Οι πληρωμές θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται, με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Ραλλού ΑλεξοπούλουΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα