Πετρέλαιο: Η περιορισμένη προσφορά από Λιβύη φέρνει άνοδο στις τιμές

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 13:59
REUTERS/Vasily Fedosenko

Άλμα για τις τιμές του πετρελαίου, μετά την αναστολή λειτουργίας των δύο μεγάλων βάσεων παραγωγής αργού στη Λιβύη, εγείροντας τον κίνδυνο μείωσης της λιβυκής προσφοράς αργού, μιας χώρας που αποτελεί και μέλος του ΟΠΕΚ.

Η τιμή του μπρεντ κατέγραφε άνοδο 0,6%, έχοντας ξεπεράσει τα 65 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως και τα 66 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιανουαρίου. Ανοδικά κινήθηκε και το αμερικανικό αργό, στα 58,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως και τα 59,73 δολάρια, επίσης σε υψηλά δεκαημέρου.

Δύο μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίο στη Νοτιοδυτική Λιβύη άρχισαν να αναστέλλουν τη λειτουργία τους χθες, αφότου δυνάμεις αφοσιωμένες στον Χαλίφα Χαφτάρ έκλεισαν έναν αγωγό, σε μια κίνηση που αναμένεται να μειώσει την εθνική παραγωγή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των φυσιολογιικών, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου(ΝΟC).

Το ενδεχόμενο δραματικής μείωσης της λιβυκής παραγωγής είχε πιέσει προς τα πάνω τις τιμές, αν και στη συνέχεια έχασαν μέρος των κερδών τους, καθώς αναλυτές και traders εκτιμούν ότι το κενό της λιβυκής προσφοράς μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες παραγωγούς χώρες, περιορίζοντας τον αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα