Ευρωζώνη: Στάσιμη η οικονομία, πολλαπλές οι προκλήσεις

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 14:44
UPD:14:44
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σχεδόν στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση του 2019, στοιχεία που σκιαγραφούν με μελανά χρώματα τις οικονομικές προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ και εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση.

Το ΑΕΠ των 19 χωρών του κοινού νομίσματος αναπτύχθηκε μόλις 0,3% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με τους ίδιους ρυθμούς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Κακά τα μαντάτα και από τον κλάδο λιανικής, με τις πωλήσεις να υποχωρούν τον Οκτώβριο κατά 0,6%, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters και στη μεγαλύτερη πτώση του 2019.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις απαισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, που καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, από την αβεβαιότητα λόγω Brexit έως τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,2%. Μεταξύ των χωρών-μελών, Γερμανία και Ιταλία σημείωσαν αναιμικούς ρυθμούς μόλις 0,1%, ενώ στη Γαλλία -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία- η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,3%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο στο 0,1% από 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο και στο 0,9% σε ετήσια βάση από 1,2% του προηγουμένου τριμήνου.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα