ΗΠΑ: Χάνουν το στέμμα στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών;

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 13:23
UPD:13:43
EPA/KHALED ELFIQI

Τον τελευταίο μισό αιώνα οι ΗΠΑ έχουν μετεξελιχθεί από μία βιομηχανική υπερδύναμη στον αδιαμφισβήτητο πρωταθλητής της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών. Από το 2003 έως και το 2015 το εμπορικό πλεόνασμα υπηρεσιών, όπως αυτές της υγείας, της ανώτερης εκπαίδευσης, της επεξεργασίας συναλλαγών, σχεδόν εξαπλασιάστηκε στα 263, 3 δισ. δολάρια. Η άνοδος συνεχιστηκε και τα επόμενα χρόνια με βραδύτερους ρυθμούς και φέτος, στο πρώτο εννιάμηνο, έχουμε πτώση του. 

Συγκεκριμένα το πλεόνασμα υπηρεσιών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε από τις αρχές του έτους έως και τον Σεπτέμβριο στα 178,5 δισ. δολάρια και ήταν μειωμένο  κατά 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα,. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από το 2003. 

Αν και τα εμπορικά πλεονάσματα ή ελλείμματα δεν είναι πάντα αναμφίβολα καλά ή καλά, αντανακλούν το συγκριτικό πλεονέκτημα μίας χώρας στην παγκόσμια οικονομία. Η υπεροχή των ΗΠΑ στις υπηρεσίες τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές, τις υπηρεσίες συμβουλευτικής ή ακόμη και στην ακαδημαϊκή κοινότητα δημιουργεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας, συχνά υψηλών προσόντων και βοηθούν τη χώρα να πληρώσει για εισαγωγές εμπορευμάτων όπως αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα ή κρασί. 

Το γεγονός ότι καταγράφεται μία αρνητική τάση θα πρέπει λοιπόν να προβληματίζει. Οι εμπορικοί πόλεμοι και οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έχουν σίγουρα διαδραματίσει το ρόλο τους. Αλλά η απειλή να χάσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία στην αγορά υπηρεσιών αντανακλά μάλλον ευρύτερες «τεκτονικές» αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. 

Πηγή: WSJ 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα