Υπερκάλυψη 4,56 φορές για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Προς το χαμηλότερο σημείο του εύρους η απόδοση
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 11:27
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Από την έντυπη έκδοση

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή ελληνικών και ξένων επενδυτικών σχημάτων στη δημόσια προσφορά για την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι πληροφορίες από τις τράπεζες αργά χθες το απόγευμα έκαναν λόγο για υπερκάλυψη 4,56 φορές. Δηλαδή η εταιρεία ζητούσε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ και οι προσφορές από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έφτασαν στα 684 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες για την απόδοση του ομολόγου αναφέρουν ότι θα κυμανθεί προς το χαμηλότερο σημείο του εύρους της απόδοσης, που είχε οριστεί μεταξύ 2,6 και 2,9%.

Η επιτυχία της έκδοσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οφείλεται στην εξαιρετικά υψηλή, υψηλότερη ακόμη και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ανταπόκριση των ιδιωτών επενδυτών.

Επιπρόσθετα, καθώς το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι το πρώτο πιστοποιημένο από ανεξάρτητο διεθνή οίκο «πράσινο» ομόλογο, ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για έργα «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας.

Το ομόλογο ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, είναι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο «πράσινο» ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Κατανομή κεφαλαίων

Από τα αντληθέντα κεφάλαια η κατανομή τους θα γίνει ως εξής:

-- Από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, το οποίο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί για «πράσινες» επενδύσεις.

-- Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ. 

Αναβάθμιση

Η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτική της διαβάθμιση, σε «Α» από «ΒΒ». Σύμφωνα με την ICAP, η διαβάθμιση «Α» υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση «Α» χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά τους μεγέθη, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα