«Πυρετός» για το κόστος των αντίμετρων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις πάνω στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 07:20
UPD:07:30
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι θεσμοί εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις επί των προβλέψεων που αναγράφηκαν στο προσχέδιο και ειδικά επί της κοστολόγησης των «αντίμετρων» που ενσωμάτωσε το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο για να διασφαλίσει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη χρονιά. 

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, διαβλέπει «υπερπλεόνασμα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και πιθανότητα υπέρβασης του στόχου και το 2020. 
Μάλιστα, για φέτος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «έκτακτο μέρισμα» μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για το 2020 χαρακτήρισε ως πιθανό το ενδεχόμενο -ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού- να υπάρξουν και άλλα θετικά μέτρα όπως η ενίσχυση του κονδυλίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή η έναρξη της διαδικασίας σταδιακής κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος ή και της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. 

Οι συζητήσεις και η προετοιμασία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα επηρεάσουν τόσο το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2019 όσο και τον προϋπολογισμό του 2020 θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των προβλέψεων που αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι οριστικές αποφάσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ οριστικοποιούνται και οι αποφάσεις για τον αυξημένο όγκο ηλεκτρονικών πληρωμών που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να μην πληρώσουν πρόστιμο στην εφορία. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο συντελεστής 30% είναι πιθανό ότι θα αφορά όχι μόνο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι σήμερα δεν έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν αφορολόγητο. 

Το πρόστιμο της εφορίας θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με συντελεστή 22%, ενώ θα παραμείνει η εξαίρεση των συνταξιούχων εφόσον έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας. 

 Για την έκπτωση 40% σε όσους προχωρήσουν σε επισκευές ακινήτων μετά την 1 Ιανουαρίου 2020, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει στη «Ν» ότι η έκπτωση θα γίνεται τελικώς από το εισόδημα και όχι από τον φόρο. 

Παροχή έκπληξη 

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε επίσης ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η νέα πάγια ρύθμιση η οποία θα αφοράστις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η/1/2020. Θα προβλέπει τακτοποίηση σε έως και 24 δόσεις για όλες τις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1ξ/1/2020 πλην των οφειλών από φόρο κληρονομιάς για τον οποίο θα προβλέπονται ο οποίος θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά η ρύθμιση δεν θα είναι δυσμενέστερη από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για κανέναν φορολογούμενο (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 4-5). 

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ακόμη θετικό μέτρο μέχρι το τέλος χρόνου, καθώς εκτίμησε ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα. 
Ξεκαθάρισε ότι το όποιο ποσό προκύψει ως υπέρβαση έναντι του στόχου θα διανεμηθεί στους πολίτες. Υποστήριξε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό. 

Τέλος, τόνισε ότι το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάιο του 2020 και ότι θα αποκατασταθούν αδικίες και πιθανώς να προκύψουν αυξήσεις επιβάρυνσης για ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβές περιοχές που σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου ή ελάχιστο φόρο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα