Βρυξέλλες: Χρήση των κερδών από τα ομόλογα για επενδύσεις

Δύσκολος ο υπολογισμός τους στα πρωτογενή πλεονάσματα
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 17:20
UPD:19:06
Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την ενσωμάτωση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs στα έσοδα και στον ορισμό του μνημονιακού πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να πετύχει την έμμεση μείωση του ετήσιου δημοσιονομικού στόχου

Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) δεν μπορεί να υπολογιστεί στο πρωτογενές πλεόνασμα σε μνημονιακούς όρους, καθώς εγγράφονται ήδη στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, κάτι που όπως είπε ο αξιωματούχος επιτρέπεται από το πρόγραμμα.

Συγχρόνως, σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της», είπε.

 Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σχετικό αίτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό με ουδέτερο ή και θετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη. Όπως προσέθεσε, το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.

Σημειώνεται, τέλος, στo Eurogroup της Παρασκευής, το πρώτο στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει, ως είθισται, μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα