«Ξεπαγώνει» η Πειραιώς την υπόθεση «Ντυνάν»

Στα επίπεδα του 18%-19% περιορίστηκε την περσινή χρονιά ο ρυθμός ανάπτυξης του νοσοκομείου
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 10:43
UPD:10:43
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
gsakkas@naftemporiki.gr 

Την επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης του Ντυνάν προωθεί ο όμιλος Πειραιώς, ο οποίος μέσα στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα προκηρύξει εκ νέου διαγωνισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του ομίλου στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου 2019, «η τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στο στρατηγικό της σχέδιο για τη διάθεση της εταιρείας Ημιθέα (η οποία ελέγχει το Ντυνάν και είναι 100% θυγατρική της Πειραιώς) και θεωρεί ότι η πώληση είναι πολύ πιθανή, δεδομένου ότι προετοιμάζεται για την επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Επομένως αναμένεται ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών».   

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2018 ότι ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ημιθέα Α.Ε., με την εμπρόθεσμη υποβολή ικανοποιητικού αριθμού μη δεσμευτικών προσφορών, από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στη συνέχεια η τράπεζα αξιολόγησε τις προσφορές και πέρασε στη Β’ φάση της διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2018.

Από τότε η διαδικασία παρέμενε «παγωμένη» με τις πιο πρόσφατες διεργασίες να γίνονται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επεδίωκε το Ντυνάν να περάσει έμμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο στα πρότυπα του Ωνασείου. 

Να σημειώσουμε επίσης ότι, σε επίπεδο λειτουργίας, το 2019 θεωρείται με βάση τη διοίκηση ως έτος ανακοπής της «παραγωγής» λειτουργικών ζημιών με αύξηση της πληρότητας της κλινικής και αντίστοιχα τα ενισχυμένα έσοδα. Είχε τονιστεί ότι το Ντυνάν ξεκίνησε το 2018 με καλούς οιωνούς, με την πληρότητα να κινείται ανοδικά σε ποσοστό 22%-23%. Όμως η προκήρυξη της διαδικασίας πώλησης μαζί με την ταυτόχρονη πολιτική διάσταση που πήρε το θέμα και την εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, οδήγησαν σε κάμψη του ρυθμού αυτού μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018 να μειωθεί στο 18%-19%. Έτσι η πληρότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος κινήθηκε περίπου στο 42%, γεγονός που μεταφράστηκε σε τζίρο περί των 52 εκατ. ευρώ και σε λειτουργικές ζημιές 2 εκατ. ευρώ.

Για φέτος αναμένεται να επιτευχθεί το αναμενόμενο break even, δηλαδή τα έσοδα να είναι ικανά να καλύψουν τα κόστη και έτσι να μην υπάρξουν νέες ζημιές. Δηλαδή, αναμένεται πληρότητα κοντά στο 48% και τζίρος περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡΤΠ

Σχολιασμένα