Ομόλογα: Αποκλιμάκωσης συνέχεια

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 21:36
UPD:21:36
EPA/MATTEO BAZZI

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Σταθερό παρέμεινε το κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, την επομένη της ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης νέου επταετούς ομολόγου, τη στιγμή που συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου και η υπερκάλυψη της προσφοράς τροφοδότησαν και πάλι τη ζήτηση στην αγορά. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 2,22% με το spread στις 256 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα 10ετή και επταετή με 7 εκατ. ευρώ έκατο. Στα ομόλογα με λήξη το 2024 και 2025, η απόδοση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,17% και 1,43% αντίστοιχα, ενώ στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022 κινήθηκε και πάλι στο 0,72%.

Πτωτικές τάσεις στις αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές από τη στιγμή που αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ τροφοδότησαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στο τέλος του μηνός, αναφέροντας πως οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται στο πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις. Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο πριν να φθάσουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα και οι αυξανόμενες ανησυχίες για μία αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία επανέφεραν τις ανησυχίες στις διεθνείς αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, στο 1,57%, για να κλείσει όμως στο τέλος της συνεδρίασης στο 1,59%. Οι φημολογίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη - μετά μάλιστα και από τις νέες δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη για δράση εάν χρειαστεί για να ωθήσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2% - και τα αρνητικά επιτόκια στις ομολογιακές αγορές υψηλής αξιολόγησης, μαζί με την αποκλιμάκωση της έντασης Ρώμης - Βρυξελλών, ενίσχυσαν τις τιμές των ιταλικών ομολόγων αυτόν τον μήνα. Το spread με τα γερμανικά περιορίστηκε στις 184 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του διετούς ιταλικού επέστρεψε προς στιγμή σε αρνητικό έδαφος.

Κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά τους κινήθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις, υποχωρώντας από τρεις έως έξι μονάδες βάσης. Στη Γαλλία, το 10ετές «είδε» την απόδοσή του να υποχωρεί στο -0,04%, μην απέχοντας και πολύ από το ιστορικό ναδίρ του -0,14% που είχε αγγίξει στις αρχές Ιουλίου, ενώ στο αντίστοιχο γερμανικό βρέθηκε στο -0,29%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα