Τραμπ: Επιμένει στις απειλές για δασμούς στο Μεξικό - Σίγουρος ότι η Κίνα θα συμφωνήσει

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 16:18
UPD:16:23
REUTERS/CARLOS BARRIA

Δύο ημέρες μετά την απόφαση για την αναβολή επ' αόριστον την επιβολής δασμών σε αγαθά που εισάγονται από το Μεξικό, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανέφερε την απειλή για αντίποινα σε βάρος της γείτονος, εάν το Κογκρέσο του Μεξικού δεν επικυρώσει τη μεταναστευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ εμφανίσθηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, «διότι θα αναγκασθούν να κάνουν συμφωνία», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο CNBC.

O Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες για τημεταναστευτική συμφωνία που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ με το Μεξικό, διευκρινίζοντας ότι ένα τμήμα της συμφωνίας πρέπει να επικυρωθεί από τους βουλευτές του Μεξικού. Αν και δεν προέβη σε λεπτομέρειες, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο την απειλή περί επιβολής δασμών, εάν η συμφωνία δεν λάβει το «πράσινο φως» από το μεξικανικό Κογκρέσο.

«Δεν αναμένουμε να ανακύψει κάποιο πρόβλημα με την ψήφο, αλλά εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρξει έγκριση, τότε θα επιβληθούν δασμοί», ανέφερε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Toν προηγούμενο μήνα, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει ότι από σήμερα θα επιβάλει δασμούς 5% στα μεξικανικά αγαθά, με αύξηση του ποσοστού κάθε μήνα μέχρις ότου φθάσουν στο 25% τον Οκτώβριο, εκτός κι αν το Μεξικό σταματήσει την παράνομη διέλευση μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό. Την Παρασκευή ανακάλεσε την απειλή περί δασμών, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών για τη μετανάστευση.

Στο «μέτωπο» με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα θα συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ , «διότι πρέπει να τον κάνουν», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο Τραμπ απάντησε και στην κριτική του αντιπροέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάιρον Μπρίλιαντ, για την πολιτική δασμών, ότι η χρήση των δασμών ως όπλου συνιστά πλήγμα στην ίδια την οικονομία των ΗΠΑ.

«Δεν προστατεύει τη χώρα μας» ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα