Φ. Κουβέλης: Ηγετικός ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 12:25
UPD:12:25
hcg.gr

Στη λίστα με τις κορυφαίες ποιοτικές επιδόσεις στην παγκόσμια ναυτιλία περιλαμβάνεται η ελληνική σημαία, όπως προκύπτει από τη συνολική ανάλυση των σχετικών κριτηρίων που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (International Chamber of Shipping) για την περίοδο 2018-2019.

Τα σημαντικότερα κριτήρια στα οποία η Ελλάδα αξιολογήθηκε θετικά είναι έξι:

  • επιθεωρήσεις ελληνικών πλοίων από το κράτος λΛιμένα (Port State Control),
  • κύρωση των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων,
  • αποτελεσματικότητα εποπτείας των αναγνωρισμένων Οργανισμών (ROs) από τα κράτη σημαίας,
  • ηλικία των ελληνικών εμπορικών πλοίων,
  • συμμετοχή στις συνόδους των Οργάνων του ΙΜΟ και
  • αποτέλεσμα της επιθεώρησης των κρατών σημαίας από τον ΙΜΟ (στο πλαίσιο του IMO Μember State Audit Scheme).

Ο κατάλογος με τις επιδόσεις των κρατών σημαίας για το 2018-2019 έχει διανεμηθεί σε εθνικές ενώσεις πλοιοκτητών και σε κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον ICS, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Σκοπός της δημοσιοποίησης των επιδόσεων των σημαιών από το ICS είναι να ενθαρρύνονται οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές να εξετάζουν την απόδοση κάθε σημαίας πριν αποφασίσουν να την επιλέξουν για τα πλοία τους, με απώτερο στόχο να στρέφονται στην κατεύθυνση ποιοτικότερων σημαιών, που αποδίδουν τη δέουσα έμφαση σε θέματα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και συνθηκών εργασίας  επί των πλοίων.
 
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του καταλόγου κρατών σημαίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, δηλώνει πως η πρόσφατη δημοσίευση του πίνακα επιδόσεων κρατών σημαίας από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, στον οποίο η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά κατατάσσεται σε εκείνες για τις οποίες καταγράφονται θετικοί δείκτες επιδόσεων, «αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, παρέχοντας υψηλού επιπέδου και ποιοτικές θαλάσσιες υπηρεσίες, με έναν ανανεωμένο στόλο που διοικείται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και λειτουργίας».

Κατά τον κ. Κουβέλη, η ελληνική ναυτιλία-ελληνική σημαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις πιο ποιοτικές. Όπως αναφέρει, «το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί απόρροια της μακρόχρονης κοινής προσπάθειας της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης και των ελλήνων ναυτικών, να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία και την εθνική μας σημαία. Ταυτόχρονα, όμως, μας υποχρεώνουν να νιώθουμε ακόμη πιο έντονη την ευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε την ελληνική σημαία ψηλά, αρχής γενομένης από την επιθεώρηση της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης από τον ΙΜΟ που έχει προγραμματιστεί για το 2020».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα