Κομισιόν: Κατηγορεί οχτώ τράπεζες για καρτέλ στην αγορά ομολόγων

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 16:45
UPD:16:47
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Για σύσταση καρτέλ στις συναλλαγές κρατικών ομολόγων κατηγορεί οχτώ τράπεζες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν κριθούν ένοχες, θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο που θα ισούται έως και με το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους. Η εξέλιξη έρχεται να αποκαλύψει ότι οι νομικές περιπέτειες και τα σκάνδαλα δεν λένε να αφήσουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, του οποίου οι μεγάλοι εκπρόσωποι την τελευταία δεκετία έχουν πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα για χειραγώγηση επιτοκίων και άλλων προϊόντων. 

Η Κομισιόν δεν κατονόμασε τις οχτώ τράπεζες. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχίες πως σε διαφορετικές περιόδους από το 2007 έως και το 2012 οι τράπεζες συμμετείχαν σε καρτέλ, που είχε ως στόχο να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στην απόκτηση και συναλλαγή ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. 

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει πως ορισμένοι traders αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και συντόνισαν τη στρατηγική στις συναλλαγές ομολόγων σε ευρώ, κυρίως μέσω διαδικτυακών chatrooms. 

Υπενθυμίζεται ότι σε μία ξεχωριστή υπόθεση, η Κομισιόν είχε κατηγορήσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο τις Deutsche Bank, Credit Agricole, Credit Suisse και μία τέταρτη τράπεζα ότι συμμετείχαν σε καρτέλ ομολόγων, χρησιμοποιώντας και πάλι chat rooms.

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα