Εμπορικός πόλεμος: Συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας σε επίπεδο υφυπουργών την ερχόμενη εβδομάδα

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 07:32
UPD:07:49
REUTERS/Damir Sagolj

Στο Πεκίνο θα βρίσκονται τη Δευτέρα και την Τρίτη (7 και 8 Ιανουαρίου) διαπραγματευτές των ΗΠΑ για το πρώτο τετ-α-τετ με την κινεζική πλευρά, αφότου οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου την έναρξη προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις, ενώ οι συνομιλίες ελπίζεται ότι θα είναι «θετικές και εποικοδομητικές» προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή «η σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Αργεντινή», όπου συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Έπειτα από μήνες εκατέρωθεν τελωνειακών δασμών που επέβαλαν η μια στα εισαγόμενα προϊόντα της άλλης το 2018, οι δύο χώρες συμφώνησαν στα τέλη της χρονιάς να θέσουν σε εφαρμογή μια ανακωχή τριών μηνών στον εμπορικό πόλεμο, ως την 1η Μαρτίου, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Έκτοτε έχουν υπάρξει συμφιλιωτικές χειρονομίες, με την Κίνα ιδίως να ανακοινώνει ότι ανέστειλε την 1η Ιανουαρίου και για τρεις μήνες τους επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, να ανακοινώνει μεγάλες παραγγελίες αμερικανικής σόγιας και να εγκρίνει τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού.

Όμως η διμερής διαφορά δεν περιορίζεται απλά στο ζήτημα του τεράστιου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι «κλέβει» αμερικανικές εφευρέσεις για να αναδειχθεί στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία κι απαιτεί να υπάρξει σειρά μέτρων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFPΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα