Οι προτάσεις της Ένωσης Τραπεζών για την εταιρική διακυβέρνηση

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 14:40
UPD:14:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης.

Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι η έξοδος από την κρίση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν η φήμη έχει τρωθεί και η επιχειρηματική τάξη δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό εισηγείται: 

- Αύξηση της συχνότητας πληροφόρησης για τις μη εισηγμένες (τα ετήσια αποτελέσματα να ανακοινώνονται εντός πενταμήνου και να αναρτώνται στο ΓΕΜΗ ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις να θεσπιστεί υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων δύο φορές το χρόνο).

- Ένταση των ελέγχων για τους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να έχουν ευθύνες ακόμη και με την προσωπική τους περιουσία στις περιπτώσεις που υπάρχει δόλος και να δημοσιοποιούνται οι περιπτώσεις όσων παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες.

- Να τοποθετηθούν ανεξάρτητα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια και τις επιτροπές ελέγχου και να ενταθεί ο έλεγχος στις συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα.

- Ενίσχυση των πόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τη σπουδαιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης υπογράμμισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θέτουν ως προϋπόθεση για την επένδυση σε μία εταιρεία την ύπαρξη και εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα