Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου βάζουν οι γεωπολιτικές εντάσεις

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 10:10
UPD:10:11
REUTERS/Nick Oxford

Προσωρινή αποδεικνύεται η πτώση, που κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, Δευτέρα, ακολουθούν και πάλι την ανιούσα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε γεωπολιτικές εντάσεις και ειδικότερα στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. Το Ριάντ δέχεται πυρά από κάθε κατεύθυνση, αλλά και περνά στην αντεπίθεση για την υπόθεση. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 1,26% στα 81,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχύεται σε ποσοστό 1,12% στα 72,14 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές γνωρίζουν καλά ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση, θα αποθαρρύνει το αραβικό βασίλειο από την όποια αύξηση της προσφοράς. Το τελευταίο μήνυμα, που θα θέλει να στείλει ο Σαλμάν είναι ότι υποκύπτει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. 

Περαιτέρω ώθηση στις τιμές δίνουν και οι πληροφορίες για ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι επισήμως οι αμερικανικές κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο. Η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε ότι σταμάτησε από το Σεπτέμβριο να εισάγει ιρανικό πετρέλαιο, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα