Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις χρεών και ενσήμων

Αφορά τις οφειλές σε όλα τα Ταμεία
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 10:20

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για γνωμοδότηση το μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών από το υπουργείο Απασχόλησης.

Το Γενικό Λογιστήριο είναι πιθανόν να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου ενώ σκοπός του υπουργείου είναι η επίσπευση των διαδικασιών υπογραφής από τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να προλάβει τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμίσουν τα χρέη τους, όχι μόνο στο ΙΚΑ, αλλά και σε πολλά άλλα ταμεία, όπως το ΤΕΒΕ και το Ταμείο Εμπόρων.

Επίσης, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίδει τη δυνατότητα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες να εξαγοράσουν έως και 150 ένσημα προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρέη όχι μόνο στο ΙΚΑ αλλά και σε πολλά άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ αυτών το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων, το ΤΣΑ, το Ταμείο Υγειονομικών, το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο Νομικών αλλά και όλα τα ταμεία Τύπου.

2. Τα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 98 δόσεις. Βέβαια, κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ.

3. Για όσους επιλέξουν την οδό των δόσεων, το ασφαλιστικό ταμείο θα διαγράψει το 50% των προσαυξήσεων. Αν κάποιος θελήσει να προχωρήσει σε εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού, τότε θα διαγραφεί το 80% των προσαυξήσεων.

4. Όποιος αποφασίσει να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να προκαταβάλει το 3% της οφειλής. Έτσι, για χρέος 3000 ευρώ, θα πρέπει να προκαταβληθούν 90 ευρώ ενώ η οφειλή θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 20 δόσεις των 150 ευρώ.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εμπεριέχεται ρύθμιση η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες να εξαγοράσουν έως και 150 ένσημα προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη. Για να εξαγοράσει κάποιος τα 150 ένσημα, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

• Να έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που απαιτείται για να βγει κάποιος στη σύνταξη.

• Να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 4350 ένσημα (έτσι ώστε με την εξαγορά των 150 ένσημων να φτάσει κάποιος στα 4.500 ένσημα και να πάρει έστω και μειωμένη σύνταξη).

Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να εξαγοράσει τα 150 ένσημα, ανέρχεται στο 20% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Για τον ελεύθερο επαγγελματία, το τίμημα αντιστοιχεί στην εισφορά που καταβάλλεται για τον κλάδο σύνταξης.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν θα χρειάζεται πλέον να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων κατά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. Αν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας (60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες) αλλά και τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων (4.500 ένσημα), μπορούν να πάρουν σύνταξη αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τα δύο τελευταία χρόνια.

Τέλος, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους, δεν θα ασφαλίζονται στο ΟΓΑ όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Θα «μετακομίσουν» στον ΟΑΕΕ κάτι που σημαίνει βελτίωση των συντάξεων αλλά και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα