Μεγεθύνεται η ρευματοκλοπή, παρά την αύξηση των ελέγχων

ΔΕΔΔΗΕ: 5.270 διαπιστωμένες ρευματοκλοπές με βεβαίωση απαιτήσεων
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 08:53
UPD:09:01
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, παρά την πύκνωση των ελέγχων, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια χθεσινοβραδινής εσπερίδας που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην 83η ΔΕΘ.

«Παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών, τη διάθεση σημαντικότατων πόρων και την αλματώδη αύξηση του πλήθους των εντοπισμένων περιπτώσεων ρευματοκλοπής το φαινόμενο όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά τουναντίον μεγεθύνθηκε» ανέφερε  ο διευθυντής χρηστών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Δρόσος.

Όπως εξήγησε, η έξαρση του φαινομένου συμπίπτει και συνδέεται με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τη διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του φαινομένου, την προσφορά «τεχνογνωσίας» ρευματοκλοπής και «την δυσπιστία και εναντίωση προς το κράτος, αφού παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνείδηση των περισσοτέρων το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ταυτισμένο με τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ με το κράτος».

«Σε κάθε περίπτωση όμως η ρευματοκλοπή συνιστά παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού το "όφελος" των ολίγων μεταφράζεται σε ζημία των πολλών» επισήμανε ο κ. Δρόσος. Ο ίδιος σημείωσε ότι από την ίδρυσή του το 2012, ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει σε υψηλότατη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου, δρομολογώντας σειρά δράσεων, όπως: αύξηση των ελέγχων (στοχευμένων και μη), επανασφράγιση των μετρητικών διατάξεων, συστηματοποίηση της υποβολής μηνύσεων στους παραβάτες, προσπάθεια επίσπευσης της διεκπεραίωσης των υποθέσεων και καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση στο πλήθος των ετήσιων εντοπισμών διαπιστωμένων ρευματοκλοπών.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, ξεκίνησε να τρέχει στις 29 Μαρτίου του 2018 και η έναρξη εφαρμογής αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής, άρχισε στις 26 Ιουνίου του 2018.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ο κ. Δρόσος υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήθος εκκρεμών υποθέσεων από το παρελθόν, λόγω και της καθυστέρησης έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και συμπλήρωσε ότι αναμένεται ολοκλήρωση της διεκπεραίωσής τους μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, όπως είπε, εξετάζονται οι νέες υποθέσεις, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων.

Παρουσιάζοντας στοιχεία έως και την 31η Αυγούστου του 2018, ο κ. Δρόσος αναφέρθηκε στο πλήθος επιστολών για διαπιστωμένες ρευματοκλοπές με βεβαίωση απαιτήσεων, που ανέρχονται σε 5.270, με το 13% να αφορά σε ρευματοκλοπές προ του 2017, τo 39% εντός 2017 και το 48% εντός 2018.

Οι εξυπηρετούμενες περιπτώσεις, ανέρχονται σε 2.603, οι μη εξυπηρετούμενες /ληξιπρόθεσμες σε 2.185, οι μη ληξιπρόθεσμες περιπτώσεις φτάνουν τις 482, με την βεβαιωμένη μη καταγραφείσα ενέργεια στα ~ 62 Gwh και τα βεβαιωμένα ποσά οφειλών να διαμορφώνονται σε 14,7 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις στα 3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δρόσος τόνισε ότι η θέσπιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θωρακίζει την προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην έκβαση του «διακηρυγμένου "πολέμου κατά της ρευματοκλοπής", στον οποίο έχουν συστρατευθεί όλες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ανακοπή του φαινομένου αρχικά και τη δραστική περιστολή του στη συνέχεια».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα