Κομισιόν - Μοσκοβισί: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα  

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 14:56
UPD:14:57
REUTERS/Yves Herman

Την ικανοποίησή της για τη συνολική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει πως τα διάφορα στοιχεία της συμφωνίας, ως σύνολο, θα αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση τον Αύγουστο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μια αξιόπιστη δέσμη μέτρων που θα διαβεβαιώσουν τους εταίρους και τους επενδυτές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές και επιτρέποντας στην Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Η συμφωνία, όπως συμπληρώνει η Κομισιόν, επιτρέπει επίσης την εκταμίευση ποσού 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για τη δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας το οποίο θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων στο μέλλον.

«Οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων απέδωσαν πραγματικά, απτά αποτελέσματα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, εδραιώνοντας την θέση της στην καρδιά της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Εξάλλου, σε δήλωσή του, ο επίτροπος  Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε πως «η συμφωνία του Eurogroup επιτυγχάνει αυτό που έχουμε ζητήσει: ένα αξιόπιστο και εκ των προτέρων σύνολο μέτρων που θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια και θα δώσει διαβεβαιώσεις προς όλους τους εταίρους και τους επενδυτές».

«Μετά από οκτώ χρόνια, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα και, συμβολικά, και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Σήμερα, αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα