Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Περίπου στο 3,75% η επιδιωκόμενη απόδοση
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 12:01
UPD:12:21
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Στις αγορές βγήκε επισήμως η Ελλάδα, με νέο επταετές ομόλογο, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών και με βάση την «καθοδήγηση» (guidance) το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75%.

Το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί είτε στο μεγαλύτερο μέρος του είτε ακόμη και στο σύνολό του στον «κουμπαρά ρευστότητας», ο οποίος θα πρέπει να γεμίσει με τουλάχιστον 18-19 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο. 

Πρόκειται για τη μία από τις τρεις εκδόσεις τίτλων του ελληνικού Δημοσίου που σχεδιάζονται στο διάστημα έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Δεδομένου ότι το μέγεθος της έκδοσης ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο ομόλογο καθίσταται τίτλος αναφοράς (benchmark). 

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του ομολόγου αναβλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, λόγω αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως. 

Οι σύμβουλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, φέρονται να πρότειναν «υπομονή», καθώς με τις συνθήκες που επικρατούσαν το εγχείρημα θεωρείτο «υψηλού ρίσκου». Άλλωστε τις εκδόσεις ομολόγων ανέβαλαν ακόμη επτά χώρες. 

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην υπερκάλυψη, αλλά και στο τελικό επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα.

To Δημόσιο έχει προσλάβει για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura.

Σχολιασμένα