Τιτάν: Προς έκδοση 7ετούς ομολόγου 250 εκατ.

Στρατηγική: Πρόταση και για εξαγορά υφιστάμενων ομολογιών 287,1 εκατ. για την αναχρηματοδότηση δανεισμού
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 14:29
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την Τιτάν στους κατόχους υφιστάμενων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.060,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφιστάμενων ομολογιών πλέον δεδουλευμένων τόκων.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Στην αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της προχωρά η Τιτάν με την έκδοση νέων ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ και την παράλληλη πρόταση εξαγοράς ομολογιών ύψους 287,1 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ως κατάλληλες τις τρέχουσες συνθήκες για την επίτευξη σημαντικά βελτιωμένου επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, χθες η Τιτάν Global Finance, θυγατρική της Τιτάν, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου πρόταση εξαγοράς ομολογιών που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2014, συνολικού ποσού εκδόσεως 300 εκατ. ευρώ και τρέχοντος υπολοίπου 287,1 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 4,25% και λήξη τον Ιούλιο του 2019.

Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την Τιτάν στους κατόχους υφιστάμενων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.060,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφιστάμενων ομολογιών πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη της ημερομηνίας καταβολής και ημερομηνία καταβολής μέχρι την 16η Νοεμβρίου 2017.

Προϋπόθεση αποτελεί η άντληση κεφαλαίων από την επιτυχή έκδοση νέων ομολογιών, τις οποίες προτίθεται να εκδώσει η τσιμεντοβιομηχανία, ύψους 250 εκατ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου και επταετούς διάρκειας.

Όπως εκτιμάται, η Τιτάν προσβλέπει σε ένα σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του ομολογιακού που προτίθεται να εξαγοράσει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού ύψους 300 εκατ. ευρώ με λήξη το 2021 και τοκομερίδιο 3,5% και, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσδοκία είναι για ακόμα χαμηλότερο.

Οι τράπεζες Eurobank Ergasias και HSBC Bank θα ενεργήσουν ως διοργανώτριες (dealer managers) και η εταιρεία Lucid Issuer Services Limited έχει αναλάβει τη διοικητική διαχείριση της πρότασης εξαγοράς.

Αναφορικά με τη νέα έκδοση, στελέχη της εταιρείας πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες ενημερώσεις αναλυτών (road show) σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα.

Και οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Διαχειρίστριες για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών ορίστηκαν οι τράπεζες HSBC Bank, Societe Generale, ABN Amro Bank N.V., Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Raiffeisen Bank International AG.

Όπως σημειώνεται από τη διοίκηση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των νέων ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν (α) για την εξαγορά από αυτήν των ομολογιών που προαναφέραμε και (β) για την εξυπηρέτηση γενικών εταιρικών σκοπών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η εξόφληση τραπεζικού και λοιπού δανεισμού.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα