Λονδίνο: Το κόστος του διαζυγίου μπορεί να υπολογιστεί μόνο με οριστική συμφωνία για το Brexit

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 14:25
UPD:15:03
REUTERS/Suzanne Plunkett

H Βρετανία θα μπορεί να υπολογίσει το κόστος του «διαζυγίου» από την Ε.Ε. μόνο όταν θα έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ITV "Peston on Sunday" ο Φοξ είπε ότι η Βρετανία θα προσφέρει «περισσότερες διαβεβαιώσεις» στις άλλες 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με το «διαζύγιο» πριν από τις επόμενες διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου.

«Δεν γνωρίζω ποιο είναι το ποσό, αλλά είναι πολύ σαφές ότι το οριστικό κόστος μπορούμε να το γνωρίζουμε μόνο στο πλαίσιο μιας οριστικής συμφωνίας...» είπε ο Φοξ. «Πέραν της υπερβολής σχετικά με το κόστος του διαζυγίου υπάρχει στην πραγματικότητα μεγάλος βαθμός συνεργασίας μεταξύ μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, μετά την αναστολή των συνομιλιών που εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η Τερέζα Μέι, η κυβέρνηση θα δείξει στην Ε.Ε. ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» στην πρώτη φάση των συνομιλιών, που περιλαμβάνουν και το αποκαλούμενο «κόστος του διαζυγίου».

Επισήμανε ωστόσο ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να θεωρεί πως η Βρετανία μπλοφάρει όταν λέει ότι είναι έτοιμη και για μη συμφωνία χαρακτηρίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου «όχι ακριβώς ένα εφιαλτικό σενάριο». Συμπλήρωσε πάντως ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να υπάρξει συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα