Η Innoetics στο διεθνές οικοσύστημα της Samsung

Ο διεθνής κολοσσός επενδύει στην ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 12:44
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη υπηρεσιών σύνθεσης φωνής, αποτελώντας πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντας τη λειτουργία της στην Αθήνα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
lkal@naftemporiki.gr

Η ελληνική Innoetics, διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία στις τεχνολογίες φωνής και τεχνοβλαστός του ερευνητικού κέντρου Αθηνά, εξαγοράστηκε στο σύνολό της από τη Samsung Electronics. Το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο -όπως τονίζεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους- το ύψος του την τοποθετεί στις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών σε ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και την καθιστά τη μεγαλύτερη άμεση εξαγορά τεχνοβλαστού (spin-off) ελληνικού ερευνητικού/ακαδημαϊκού οργανισμού στην Ελλάδα τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως τονίζει στη «Ν» ο CEO της εταιρείας Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, η Innoetics από την αρχή της δημιουργίας της εστίασε στον τομέα των υπηρεσιών σύνθεσης φωνής. Με απλά λόγια η υπηρεσία της αφορά τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε προφορικό κείμενο. H γκάμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει πολλούς τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων τις τηλεπικοινωνίες, τον τραπεζικό τομέα και τις εκδόσεις. Αρχικά η Innoetics ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών στην ελληνική γλώσσα και κατόπιν επεκτάθηκε σε 15 γλώσσες. Οι πρώτες δουλειές της εταιρείας συμπεριελάμβαναν συμβόλαια συνεργασίας με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και γνωστό όμιλο εκδόσεων με ενεργή παρουσία στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Χαλαμανδάρη, σταθμός στην πορεία της Ιnnoetics ήταν η συμμετοχή στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών σύνθεσης φωνής που διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό η ελληνική νεοφυής εταιρεία απέσπασε την πρωτιά για τρεις διαδοχικές χρονιές, γεγονός που την καθιέρωσε στη διεθνή αγορά του τομέα της. Η προσέγγιση με τη Samsung Electronics είναι το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης και πολυετούς προσπάθειας. Συνολικά για δέκα χρόνια η Innoetics αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Μαζί με την αναγνώριση φωνής, οι τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται από την αυξανόμενη καθημερινή χρήση φωνητικών/διαλογικών ψηφιακών βοηθών.

Η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για την επέκταση της χρήσης φωνητικής αλληλεπίδρασης με καθημερινές τεχνολογίες, αποτελώντας πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντας τη λειτουργία της στην Αθήνα. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «θα αποτελεί έναν σημαντικό τεχνολογικό κρίκο στο διεθνές οικοσύστημα της Samsung».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Αθηνά και καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, δήλωσε πως «η διοίκηση και όλο το προσωπικό του ερευνητικού κέντρου Αθηνά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι για την εξαιρετική και μοναδική αυτή επιτυχία της Innoetics.

Τα αποτελέσματα της οραματικής ερευνητικής προσπάθειας μιας ομάδας του κέντρου μας ήταν το ουσιαστικό στοιχείο που οδήγησε στη δημιουργία της Innoetics, η οποία έπειτα από έντονη και συστηματική επιχειρηματική δουλειά εξελίχθηκε σε μια διεθνούς επιπέδου εταιρεία, άξια να αποκτηθεί από έναν κολοσσό όπως η Samsung. Το κέντρο Αθηνά θα αξιοποιήσει αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξει νέες καινοτόμες και ρηξικέλευθες προσπάθειες των ερευνητών του και να ενισχύσει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 από ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά με στόχο την εξέλιξη και τη μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στις τεχνολογίες φωνής. Αποτελεί πραγματική ιστορία επιτυχίας μιας ελληνικής νεοφυούς εταιρείας στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Να σημειωθεί πως η Samsung έχει επενδύσει ξανά στην ελληνική τεχνολογία και την καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα που αφορούν τόσο την απόκτηση ελληνικών εταιρειών όσο και τη δημιουργία κέντρων ανάπτυξης τεχνολογιών και δεξιοτήτων με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής ευφυΐας.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα