Πού θα σηκώνουν «ρολά» τα εμπορικά τις Κυριακές

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 09:46
UPD:09:46
SOOC/Alexandros Michailidis

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι η πραγματική απειλή που βλέπουν οι έμποροι να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων στους καταναλωτές.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr

Αντίθετη σε κάθε σενάριο της επικείμενης υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δηλώνει η ΕΣΕΕ. Η «Ν» δημοσιεύει σήμερα τον χάρτη συγκεκριμένων αγορών προσδιορισμένων από τους δρόμους που τις περιβάλλουν, στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες προβλέπεται να ενταχθούν στην εν λόγω κυβερνητική απόφαση.

Το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, παρά τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών και συλλόγων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη κάποιοι μεταχειρίζονται το επιχείρημα της «απελευθέρωσης» σε μια αγορά, όπου η οικονομία της τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls. «Είναι αυτοί -μας λέει- που αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση, όπως αυτή στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα. Αυτή η απειλή, όμως, ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας, γιατί το παραδοσιακό εμπόριο συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που λειτουργεί συμπληρωματικά».

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι η πραγματική απειλή που βλέπουν οι έμποροι να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων στους καταναλωτές. «Όσο για την υπουργική απόφαση, που δυστυχώς αποτελεί προαπαιτούμενη εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης, μόλις αυτή εκδοθεί, είναι ήδη αποφασισμένο, ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα προσφύγουμε επί της αρχής στο ΣτΕ...» προσθέτει.

Δυστυχώς, προαπαιτούμενο...

Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, αυτό που έχει ενδιαφέρον και χρειάζεται να προβληματίσει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, αν και ο νόμος επιτρέπει πλέον σε όλα τα καταστήματα να είναι ανοικτά τις Κυριακές, αυτά παραμένουν κλειστά… Όπως, μάλιστα, παρέμειναν κλειστά την Κυριακή, 7 Μαΐου, στις ενδιάμεσες εκπτώσεις τόσο τα μικρά εμπορικά καταστήματα όσο και υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα, επώνυμες αλυσίδες, σούπερ μάρκετ, έχοντας στο πλευρό τους τους καταναλωτές. «Αναμένουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για άλλες περιοχές, όταν βγει η αναμενόμενη υπουργική απόφαση, η οποία παραμένει μέχρι στιγμής ένα εκκρεμές προαπαιτούμενο» συμπληρώνει χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν εξαγγείλει από καιρό πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Η αρχή έγινε με την απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου. Για κάθε «ανοιχτή» Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες. Μελετώνται και ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης.

Ο «χάρτης» με τις περιοχές

Ειδικότερα, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που βρίσκεται σε διαβούλευση στο ΥΠΑΝ προβλέπει ότι οι περιοχές στις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα 32 Κυριακές έχουν ως εξής:

Στην Περιφέρεια Αττικής:

✓ Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.
✓ Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις  οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.
✓ Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.
✓ Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. 
✓Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.
✓ Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. 
✓ Το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο. 
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
✓ Το τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 3046/51009/1994 (ΦΕΚ Β’ 833), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα