ΣΕΒ: Κοινωνικό κράτος χωρίς ανάπτυξη… Τσικνοπέμπτη χωρίς ψητό

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 13:29
UPD:13:52
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, σε περίπτωση περικοπής του αφορολόγητου ορίου, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας.

Το να εισπράττονται λίγα από πολλούς αντί πολλά από λίγους, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ, «θα επιτρέψει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου με στόχο την τόνωση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, με μείωση της φορολογίας της εργασίας και των επιχειρήσεων, και την άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής»,

Χαρακτηρίζοντας ως μη οικονομικά βιώσιμη την πολιτική της υπεροφορολόγησης, επισημαίνει ότι «όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αντί να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την θέση τους μέσα από την παραγωγική διαδικασία, πιέζουν μέσω του πολιτικού συστήματος για φοροαπαλλαγές και εισοδηματικές ενισχύσεις».

Η όλο και υψηλότερη φορολόγηση όμως, δεν λύνει το πρόβλημα διότι ωθεί τις επιχειρήσεις, και τους μισθωτούς που πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος να αναζητούν διέξοδο στην παραοικονομία και την μετανάστευση, σπεύδει να προσθέσει.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι με την κατάργηση προνομίων, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δεδομένων των αδιεξόδων που προκαλούν ο υψηλός βαθμός φορολόγησης της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας και οι καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο ΣΕΒ, εν προκειμένω, θεωρεί ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να δοθεί ώθηση στην αύξηση της απασχόλησης.

Κάνοντας ειδική μνεία στο ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνει πως έχει μετασχηματισθεί σε σύστημα εισοδηματικών ενισχύσεων από τα γενικά φορολογικά έσοδα και όχι συντάξεων από τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων. Ως τέτοιο, δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν κάποια σύνταξη, αφού δεν υπάρχει καν η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν οι πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις,

«Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται σήμερα φυγόκεντρες δυνάμεις αυτονόμησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, που καταφεύγουν σε εισφοροδιαφυγή και λειτουργία εκτός φορολογικού συστήματος» καταλήγει ο Σύνδεσμος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα