Ντομπρόβσκις: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αρχές του 2017

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 08:52
UPD:15:46
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς «δεν είναι αγεφύρωτο».

 

Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τις επόμενες βδομάδες εκφράζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, λέγοντας ότι το ζήτημα των κοινωνικών παροχών Τσίπρα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο θα έπρεπε, αν και χαρακτήρισε τις εν λόγω εξαγγελίες περιττές.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς «δεν είναι αγεφύρωτο».

«Σίγουρα», είπε, «δεν θα περιέγραφα την κατάσταση αδιέξοδη, αλλά πιο ταραχώδη απ' ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, όταν πιστεύαμε πως μπορούσαμε να επιτύχουμε τεχνική συμφωνία αυτές τις μέρες στην Αθήνα». «Αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017», πρόσθεσε.

Ο Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε μονομερή την ανακοίνωση των παροχών από την κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε ότι είναι κατανοητές οι ανησυχίες της και ο στόχος της. 

Αναφορικά με τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σίγουρος ότι «όπως βρήκαμε λύση για το 2018, θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια». Ακόμη επισήμανε ότι κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα θα είναι να μείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς και η χώρα να επιστρέψει την ανάπτυξη, που προβλέπεται να είναι υψηλή του χρόνου. Όμως, συνέχισε, χρειάζεται σαφήνεια και οικονομική σταθερότητα.

Τέλος, ο Ντομπρόφσκις είπε ότι είναι κοινή πρακτική εοι χώρες σε πρόγραμμα να ξεκινούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα. «Ακριβώς πότε δεν μπορώ να πω τώρα, είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν», τόνισε και υπενθύμισε ότι «το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα έληγε τέλος του 2014, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς οδήγησαν κάπου διαφορετικά» 

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικό βήμα, θα δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα