Ζοφερές οι προοπτικές της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 23:54
UPD:10/07/2016 14:18
REUTERS/Toby Melville

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση-σοκ των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και η ήδη δυσοίωνες προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρώπη επισκιάζονται ακόμη περισσότερο, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εστιάζουν κυρίως στην κατάσταση των τραπεζών.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου στις ΗΠΑ αρχίζει από τη Δευτέρα και στη «σκυτάλη» παίρνουν αργότερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας και έντονων αναταράξεων στις αγορές, οι αναλυτές προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα, την εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι προσδοκίες για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φέτος είναι 3,5% χαμηλότερες από τις προβλέψεις προ Brexit, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Η μεγαλύτερη υποβάθμιση των προσδοκιών αφορά τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τις προβλέψεις για την κερδοφορία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίου να έχουν υποβαθμισθεί πάνω από 5% στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα