Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 10:33

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ

Μεγαλώνει ο «κατάλογος» των πιθανών υποψήφιων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αυτή τη φορά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξ Ανατολών.

Μεγαλώνει ο «κατάλογος» των πιθανών υποψήφιων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αυτή τη φορά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξ Ανατολών.

Ήδη, όπως γράφει σήμερα η «Ν», επιβεβαιώνονται από πολλές πλευρές πληροφορίες ότι η ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα, μόλις έγινε η ανακοίνωση του σχεδίου αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, ζήτησε να της σταλεί το σχετικό κείμενο του ΥΠΕΚΑ στα αγγλικά.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένο ενδιαφέρον από ιαπωνικές εταιρείες, αλλά μόνο από την πρεσβεία, η οποία εκτιμάται πως θα ενημερώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους της ασιατικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ψηλά στον πίνακα εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκονται, από καιρό, γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες, όπως οι EON και RWE, καθώς και η ιταλική Edison, η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο της EDF. Με τον γερμανικό κολοσσό RWE έχει ήδη συνεργασία η ΔΕΗ στην Αλβανία.

Την ίδια ώρα, μετά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, η εκεί εδρεύουσα State Grid Corporation of China στοχεύει στα δίκτυα της ΔΕΗ, που, όπως προβλέπεται από το σχέδιο, θα προταχθούν στην αποκρατικοποίηση. 

Ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ εκδηλώνεται και από ισπανικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι ως ενδιαφερόμενος όμιλος εμφανίσθηκε, πριν από δύο περίπου χρόνια, και η τσεχική εταιρεία CEZ. Διοικητικό στέλεχός της είχε δηλώσει,τότε στο πρακτορείο Reuters, ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται όντως να διεκδικήσει μερίδιο στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς.

Τέλος, ως προς τη στάση ελληνικών ομίλων στο όλο θέμα, δεν υπάρχουν προς το παρόν νεότερα.