Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 08:53

Γ. Βρούτσης: Έτος νοικοκυρέματος το 2013

«Έτος νοικοκυρέματος» χαρακτήρισε το 2013 ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε «να μην υπάρχει ίχνος παραβατικότητας». Εντός του α΄ τριμήνου το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Έτος νοικοκυρέματος» χαρακτήρισε το 2013 ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε «να μην υπάρχει ίχνος παραβατικότητας».

Ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι το 2012 λήφθηκαν «δύσκολες και επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπήρξαν αδικίες κατά την προσαρμογή των συντάξεων.

Χαρακτήρισε πάντως «άλμα» το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και γνωρίζει έτσι για πρώτη φορά «πόσους συνταξιούχους έχει».

Οσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να υπάρξει «νοικοκύρεμα και τάξη παντού» και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, έχει σχεδιαστεί το ενιαίο επικουρικό ταμείο που θα λειτουργήσει με όρους βιωσιμότητας, ώστε να μην κινδυνεύουν από κανένα έλλειμμα οι επικουρικές συντάξεις.

«Δεν θα ξαναϋπάρξουν ανισορροπίες», δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για το θέμα των εφάπαξ. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, το νέο πλαίσιο για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και «θα εξορθολογισει 100% το σύστημα».

Πρόγραμμα απασχόλησης για 62.000 νέους

Ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι η ανεργία έχει πάρει «εκρηκτικές διαστάσεις» με θύματα ιδίως τους νέους και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο κινητοποιεί «κάθε δυνατό πόρο» για την αναχαίτισή της.

Προανήγγειλε επίσης ότι την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινώσει πρόγραμμα που θα δίνει σε 62.000 νέους έως 29 ετών ένα «εισιτήριο εισόδου» στην αγορά εργασίας. Η δράση αυτή όπως διευκρίνισε, θα αφορά μεταξύ άλλων άξονες όπως ο τουριστικός και ο επιχειρηματικός.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό, αναγνώρισε ότι αυτός είναι χαμηλός, προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση διασφάλισε ότι το επίπεδό του δεν θα μειωθεί.

Εντός του πρώτου τριμήνου το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα υλοποιηθεί η εξαγγελία για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φορέας υλοποίησης, όπως είπε, θα είναι ο ΟΑΕΔ, ενώ αναφορικά με το ύψος του επιδόματος σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 360 ευρώ, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα.

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος» την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και προανήγγειλε την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με επερχόμενο νομοσχέδιο.

Ανακοίνωσε τέλος ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κατευθύνσεις για στοχοποιημένους ελέγχους με εμπλοκή και της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς όπως είπε, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας συνιστά οικονομικό έγκλημα.

ΚΚΕ: Οι σφαγείς των συντάξεων εμφανίζονται ως εξυγιαντές των ταμείων

Για μεγάλο θράσος κατηγόρησε το ΚΚΕ όσους από τη μια υπηρετούν τη «ληστεία διαρκείας» των ασφαλιστικών ταμείων και έχουν αναδειχθεί σε «σφαγείς» συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, να εμφανίζονται από την άλλη ως εξυγιαντές των ασφαλιστικών ταμείων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η αντιδραστικότητα της πολιτικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτεται πλήρως, καθώς καταδικάζει τους σημερινούς εργαζόμενους και ειδικά τους νέους να αναζητούν δουλειά ως τα βαθιά γεράματα για να εξασφαλίσουν όχι σύνταξη αλλά επίδομα εξαθλίωσης.

Αντί για σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα, προσθέτει, τους καταδικάζει στην ανεργία και στη δουλειά με μισθό πείνας χωρίς σταθερό ωράριο και ασφάλιση.

«Οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι είναι αδιανόητο να δεχτούν να ζήσουν σε αυτόν τον εφιάλτη. Πρέπει να αντιπαλέψουν την αντεργατική πολιτική και το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.