Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 13:14

ΕΚΤ: Ρεαλιστικές στρατηγικές για μείωση προβληματικών δανείων

Ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.

Ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.

Σε έγγραφό της, στο οποίο περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, η κεντρική τράπεζα παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις πρακτικές, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων, καλεί τις τράπεζες να παράσχουν κίνητρα στα διευθυντικά στελέχη για την εφαρμογή των στρατηγικών μείωσης των προβληματικών δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο έγγραφο δεν ορίζονται ποσοτικοί στόχοι, αλλά ευρύτερες πολιτικές για την ορθή διαχείριση και την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ, περιορίζοντας τη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων προς την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά.

naftemporiki.gr