Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η Κέκροψ ξεχωρίζει με ράλι άνω του 7%

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Άνοδος άνω του 80% από τις αρχές του 2023 για τη μετοχή

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό εμφανίζει η μετοχή της Κέκροψ, η οποία προσπαθεί να «μαζέψει» την απόσταση από το πρόσφατο πολύμηνο υψηλό.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται δυναμικά κατά τουλάχιστον 7% και διαμορφώνεται το 1,83 ευρώ,  επιστρέφοντας κοντά στο τεχνικό όριο του 1,9 ευρώ, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2022.

Η ανοδική κίνηση συνδυάζεται με ικανοποιητικό τζίρο, καθώς μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί περισσότερα από 23.700 τεμάχια, συνολικής αξίας άνω των 42.000 ευρώ. Αυτό το μέγεθος, μάλιστα, αντιστοιχεί στο 199% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2023.

Κόντρα στην αδυναμία του real estate

Από τις αρχές του έτους, η συνολική μεταβολή της Κέκροψ ξεπερνά το 80%, υπεραποδίδοντας αισθητά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, κόντρα στην ευρύτερη αδυναμία των εταιρειών real estate. Μια αδυναμία, η οποία σχετίζεται άρρηκτα με τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο τελευταίο 30ήμερο, η Κέκροψ εμφανίζει σωρευτική άνοδο της τάξης του 35%, βάζοντας «φρένο» στη μεταβλητότητα και τη στασιμότητα των προηγούμενων μηνών, η οποία κρατούσε τη μετοχή εγκλωβισμένη στο 1 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει επανέλθει σε επίπεδα άνω των 35 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εισηγμένη έχει αρκετό δρόμο να διανύσει έως ότου φθάσει στα υψηλά του 2021, όταν διαπραγματευόταν πέριξ των 3 ευρώ.

Η διάψευση

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διοίκηση της Κέκροψ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί πιθανής συγχώνευσης με την Κλουκίνας – Λάππας, η οποία αποτελεί τον βραχίονα real estate του Ομίλου Intracom.

Στο α’ εξάμηνο του 2023, η Κέκροψ εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 147.000 ευρώ έναντι καθαρών ζημιών 444.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Σημειώνεται ότι βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,4%, ενώ η Intradevelopment κατέχει 34,3% και η Alpha Bank 6,6%.