Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια αγορά που αναζητά τάση, καθώς ταλαντώνεται γύρω από τις 1.300 μονάδες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν με βάση την προεξόφληση της απόφασης της ΕΚΤ, ενώ στην Αθήνα θα πέσουν στοιχήματα γύρω από την πιθανή παραχώρηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το ξανακάνουν μετά από διάλειμμα δύο δεκαετιών. Τα κακά νέα για την οικονομία αποδεικνύονται καλά για τις μετοχές και τα καλά νέα είναι κακά μαντάτα για τας χρηματιστήρια. Όλα αυτά οφείλονται στον πληθωρισμό  ή για περισσότερη  ακρίβεια, στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Για αυτό η αδυναμία που πρόσφατα αποκάλυψαν τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που έδειξαν άνω των 500.000 λιγότερες από τις προβλέψεις των οικονομολόγων νέες θέσεις,  αντί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι οι εταιρείες βλέπουν χαμηλότερη ζήτηση και άρα προβλέπουν μικρότερα κέρδη, οι επενδυτές την καλοδέχτηκαν. Καθώς η επιβράδυνση σημαίνει μικρότερη πίεση στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Στα διεθνή

Οι επενδυτές συνεχίζουν να προτιμούν ως κεντρικό σενάριο ένα που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης ήδη από το 2024 που ακολουθείται από μείωση επιτοκίων, β) περιμένουν μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ και γ) με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Μέχρι στιγμής, τα τελευταία μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αποδεικνύουν πως τα ανωτέρω προαπαιτούμενα  είναι σωστά: ο δομικός δείκτης τιμών για τους καταναλωτές PCE έφτασε στο +3,7% έναντι του αναμενόμενου +3,8%, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σταθεροποιήθηκαν σε μηνιαία βάση στις 187 χιλιάδες έναντι των εκτιμώμενων 170 χιλιάδων, για ποσοστό ανεργίας 3,8%. Ως άμεσο αποτέλεσμα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε απότομα.

Ο αγώνας των εξοπλισμών για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να θερμαίνεται. Η Κίνα έδωσε το πράσινο φως στην Baidu και την SenseTime Group για να αναπτύξουν εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό και να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές επιχειρήσεις όπως το OpenAI. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να ψάχνουν πώς να ανταποκριθούν στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Πεκίνο έχει ορίσει την τεχνητή νοημοσύνη σαν μία από τις δώδεκα προτεραιότητες στο χώρο της τεχνολογίας και, μετά από μια διετή ρυθμιστική καταστολή, η κυβέρνηση αναζητά τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξει μια οικονομία σε κατάσταση αναζήτησης κατεύθυνσης. Η Κίνα, όπως και η Ευρώπη, προχώρησε γρήγορα με τη ρυθμιστική εποπτεία της πιο πολλά υποσχόμενης αν και αμφιλεγόμενης  τεχνολογίας των τελευταίων 30 ετών.

Στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ υπογράμμισαν την ψύξη της αγοράς εργασίας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν. Αυτό βοήθησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές να επιστρέψουν στο πράσινο αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα φτάσει σύντομα στο τέλος, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προαναγγέλλοντας μια παρατεταμένη φάση αβεβαιότητας σχετικά με την πραγματική τροχιά των κεντρικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, το φθινόπωρο θα μπορούσε να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από αστάθεια.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ανοδική εικόνα με κέρδη σε όλες τις αγορές ενώ οι αναπτυγμένες στις ΗΠΑ εμφάνισαν όλες αξιοσημείωτα και σπάνια ως το μέγεθος κέρδη. Στην Wall Street  ο S&P500 ενισχύθηκε +2,50%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 17,61%. Ο Dow κέρδισε +1,43%, με άνοδο 5,10% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή +3,51%, με κέρδη στο 2023 +9,85%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή +3,63%, στο 2023 ανέβηκε κατά +9,06%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +3,25%, στο 2023 αποδίδει ήδη 34,06%.

Ο FTSE100 κέρδισε  +1,72%, και στο 2023  απέδωσε 0,17%. Ο DAX  με άνοδο +1,33%, στο 2023 αποδίδει +13,77%, ο CAC με μεταβολή +0,93%, στο 2023 απέδωσε 12,71%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε +1,19% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +14,83%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία αυξήθηκε κατά +1,57%, με απόδοση το 2023 +20,85%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε άνοδο +1,49%, ενώ στο 2023 αποδίδει +7,82%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +1,77% ψηλότερα, με επίδοση στο 2023 +7,43%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,09%, αποδίδει στο 2023 +9,66%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1966,2 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +1,18%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 7,44%. Αυξήθηκε κατά +7,50%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 86,05  δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 ενισχύεται +6,88%.

Τα νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια για τους ανθρώπους που προσφέρουν τα σπίτια τους για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε ιστότοπους όπως η Airbnb και η Vrbo αναστατώνουν την αγορά εξοχικών ακινήτων. Για ορισμένους οικοδεσπότες, οι νέοι κανόνες δυσκολεύουν την καταχώρηση των ακινήτων τους, αφαιρώντας μια σταθερή ροή δευτερογενούς εισοδήματος.

Στην Αθήνα

Η αργία στη Wall Street απελευθερώνει τις επενδυτικές επιλογές μετά από μια σαφώς ανοδική για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά εβδομάδα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν με βάση την προεξόφληση της απόφασης της ΕΚΤ, ενώ στην Αθήνα θα πέσουν στοιχήματα γύρω από την πιθανή παραχώρηση της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από την αξιολόγηση της DBRS.

Σε εβδομαδιαία βάση ο μέσος όρος έχασε -0,02%, με απώλειες τον Αύγουστο -1,72% και  ετήσια απόδοση 39,76%. Ο FTSE25 κέρδισε +0,10% ενώ τον Αύγουστο υποχώρησε κατά -1,60% για να κρατήσει στο 2023 επίδοση 40,02%, με την βοήθεια του ΔΤΡ. Αυτός στη βδομάδα έχασε -1,07% και στον Αύγουστο -2,18%, έχοντας ωστόσο απόδοση έτους 62,33%. Ο  FTSEΜ σε εβδομαδιαία βάση κέρδισε +0,02%, με απώλειες τον Αύγουστο -1,17% και  ετήσια απόδοση 52,18%.

Από τον κ. Συμεών Μαυρουδή της Fast Finance παρουσιάζουμε μια επιλογή από τις καθημερινά αναρτημένες επισημάνσεις του: “Κι αν αυτοί οι 11 μήνες ισχυρής ανόδου και προεξόφλησης για την επενδυτική βαθμίδα ήταν καυτοί, που να δείτε τί θα γίνει στους επόμενους. Ο Αύγουστος φεύγει με σωρευτικές απώλειες 1,72% για τον Γενικό Δείκτη. Κανένας από τους δυο πτωτικούς  μήνες τους Μάρτιο και Αύγουστο δεν είδε χαμηλότερο επίπεδο από τον αμέσως προηγούμενό του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ και την ποιότητα της παρατεταμένης ανοδικής κίνησης. Οι υπόλοιποι 9 ήταν ανοδικοί.

Ο Αύγουστος, έρχεται σε σειρά κατάταξης προτελευταίος σε συναλλακτική δραστηριότητα, εξαιρώντας την 31η ημέρα του rebalancing. Την κορυφαία απόδοση σε τζίρο έχει ο Φεβρουάριος, όταν και σιγά σιγά ξεπρόβαλλε  η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσω της αντίστοιχης προεξόφλησης για εξαγωγή σταθερού κυβερνητικού σχήματος. Και έρχεται η απόφαση των DBRS (8/9) και Moody’s (15/9), με το βλέμμα στις 20/10 όπου θα μιλήσει ο S&P.

Από τον Οκτώβριο έχει μια άνοδο κατά +69% κίνηση, με τον Γενικό Δείκτη να απέχει μόλις 3% από τα υψηλά 9ετίας που πρόσφατα επετεύχθησαν. Κι όσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει στη ζώνη του «ελεγχόμενα ασφαλούς», τόσο κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία. Το επίπεδο των 1400 μονάδων είναι ένας λογικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τον Γενικό Δείκτη. Ο άξονας περιστροφής παραμένει η ζώνη των 1360-65, που δοκιμάστηκε με επιτυχία και έχει την αξία της. Θεωρούμε ότι όλοι οι έμπειροι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν καλά τους «καλούς» τίτλους, όπως εξάλλου και τους «επικίνδυνους», τους «επιθετικούς», τους «τεμπέληδες», κ.ο.κ. Επομένως αρκεί να λειτουργήσουν λογικά”.