Skip to main content

Σε νέο υψηλό έτους η στερλίνα, πιέσεις στο δολάριο λόγω των στοιχείων για τα δάνεια

REUTERS

Η λίρα έφτασε στα 1,2668 δολάρια

Η στερλίνα βρίσκεται σε νέο υψηλό επίπεδο έτους έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο ξεκίνησε την εβδομάδα υπό πίεση, λόγω των στοιχείων για τα δάνεια στις ΗΠΑ, των νομισματικών κινήσεων της Fed και του δημοσίου χρέους.

Η λίρα έφτασε στα 1,2668 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, σημειώνοντας άνοδο 0,26% την ημέρα.

Η λίρα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, και έχει επίσης σταθεροποιηθεί έναντι του ευρώ.

Ωστόσο, έναντι του δολαρίου, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 16% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στα 1,10505 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά φάνηκε ελαφρώς πιο προσεκτική από τις αντίστοιχες για τις προοπτικές, απορρίπτοντας τις οδηγίες σχετικά με την ανάγκη για μελλοντικές αυξήσεις.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα επιβράδυνε επίσης τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, αλλά έδωσε «σήμα» ότι θα ακολουθήσει περισσότερη σύσφιξη.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία της Federal Reserve για τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία θα δείξουν εάν και πόσο οι τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό.

Εν τω μεταξύ τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Καπιτώλιο, όπου οι νομοθέτες αναμένεται να διαπραγματευτούν για το αδιέξοδο για το ανώτατο όριο χρέους (debt ceiling), με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση πιθανώς να μην μπορεί να αποπληρώσει χρέη από την 1η Ιουνίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται την Τετάρτη.