Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη με το πετρέλαιο να σταθεροποιείται

REUTERS/Staff

Έχασε την πρωινή ώθηση το Χρηματιστήριο Αθηνών, άτονες συναλλαγές στο τέλος της συνεδρίασης.

Άτονες οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο +0,1% και τις 1.069 μονάδες. Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με τις τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιούνται, μετά το ράλι λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης του ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής.

Η αξία των συναλλαγών στην Αθήνα ανήλθε στα 86,62 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30.041.078 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο mid cap ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,29%. Στο +0,9% οι τράπεζες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+1,94%), της Μυτιληναίος (+1,80%), της Motor Oil (+1,49%), της Πειραιώς (+1,32%) και της Εθνικής (+0,81%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Elvalhalcor (-2,59%), της Lamda Development (-2,07%), της ΔΕΗ (-1,99%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,64%) και της Σαράντης (-1,45%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,47%, με σχεδόν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους κλάδους να διαπραγματεύονται με θετικά πρόσημα. Στο +0,61% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι 0,4% κερδίζει ο CAC.

Οι ασφαλιστικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη με άνοδο 1,4%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1%. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν ο μόνος κλάδος που σημείωσε απώλειες, σημειώνοντας πτώση 0,3% μετά το άλμα 4% τη Δευτέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές στις αρχές των συναλλαγών την Τρίτη, αφού οι αγορές κλονίστηκαν την προηγούμενη μέρα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις τάσεις της ζήτησης και στον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν επίσης την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση της Credit Suisse πριν την εξαγορά της τράπεζας από την UBS. Ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, ζήτησε συγγνώμη από τους μετόχους επειδή απέτυχε να ανακόψει την απώλεια εμπιστοσύνης στην τράπεζα που, όπως είπε, είχε δημιουργηθεί πολύ πριν αναλάβει.

«Αποτύχαμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο των σκανδάλων που μας άφησαν άλλοι και να αντιμετωπίσουμε τους αρνητικούς τίτλους με θετικά γεγονότα», είπε ο Λίμαν σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για την ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Ζυρίχη. Στο τέλος, «η τράπεζα δεν μπορούσε να σωθεί».

Η στερλίνα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο έναντι του δολαρίου, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η ανθεκτικότητα στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να δώσει στην Τράπεζα της Αγγλίας περιθώριο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο έως και 0,9% στα 1,2521 δολάρια την Τρίτη.

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε ένδειξη ότι η εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας μπορεί να χαλαρώσει. Οι διαθέσιμες θέσεις μειώθηκαν στα 9,93 εκατομμύρια για τον μήνα, λιγότερες κατά 600.000 περισσότερο από τον Ιανουάριο και πολύ κάτω από την εκτίμηση του FactSet για 10,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη.