Skip to main content

“Mea culpa” από τον πρόεδρο της Credit Suisse

REUTERS/Pierre Albouy

«Η τράπεζα δεν θα μπορούσε να σωθεί διαφορετικά»

Ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, ζήτησε συγγνώμη από τους μετόχους επειδή απέτυχε να ανακόψει την απώλεια εμπιστοσύνης στην τράπεζα που, όπως είπε, είχε δημιουργηθεί πολύ πριν αναλάβει.

«Αποτύχαμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο των σκανδάλων που μας άφησαν άλλοι και να αντιμετωπίσουμε τους αρνητικούς τίτλους με θετικά γεγονότα», είπε ο Λίμαν σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για την ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Ζυρίχη. Στο τέλος, «η τράπεζα δεν μπορούσε να σωθεί».

Το δημόσιο mea culpa έρχεται καθώς οι μέτοχοι αντιμετωπίζουν την ηγεσία για την ιστορική και σχεδόν αναγκαστική εξαγορά από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια, την UBS, που σηματοδοτεί το τέλος της Credit Suisse μετά από 167 χρόνια ιστοράις. Η συμφωνία των 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) επισφραγίστηκε τον περασμένο μήνα για να βάλει τέλος σε μια κρίση εμπιστοσύνης μετά από χρόνια σκανδάλων, απωλειών και αποτυχιών στη διαχείριση κινδύνου.

Το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό τομέα πληγώθηκε περαιτέρω από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η συμφωνία συμφωνήθηκε χωρίς την έγκριση είτε της Credit Suisse είτε των μετόχων της UBS, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την ελβετική κυβέρνηση να ενορχηστρώσει μια λύση. Ανακοινώνοντας την εξαγορά, επικαλέστηκε ένα άρθρο του συντάγματος που της επιτρέπει να εκδίδει προσωρινές διαταγές «για την αντιμετώπιση υφιστάμενων ή επικείμενων απειλών σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ή εξωτερικής ασφάλειας». Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό περιελάμβανε επιτακτικούς νόμους συγχωνεύσεων σχετικά με τις ψήφους των μετόχων.

«Θέλαμε να βάλουμε όλη μας την ενέργεια και τις προσπάθειές μας για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επαναφέρουμε την τράπεζα σε τροχιά», είπε ο Λίμαν. «Με πονάει που δεν είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε και ότι εκείνη τη μοιραία εβδομάδα του Μαρτίου τα σχέδιά μας χάλασαν. Για αυτό λυπάμαι πραγματικά».

Η συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο χόκεϊ της Ζυρίχης, είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια όπου οι επενδυτές θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο. Προηγούμενες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας Covid-19.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: «Η Credit Suisse θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν είχε γίνει η εξαγορά»