Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Οι αγορές δεν έχουν μόνο «πάνω»

Για τους ενεργούς συναλλασσόμενους, η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι αγορές δεν έχουν μόνο «πάνω».

Να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Για να μη χαθούμε στο χάος που έχει προκληθεί από σειρά γεγονότων που έχουν όλα βάση ύπαρξης και αιτίες για την εμφάνισή τους στη δεδομένη περίοδο. Αναμονή δεδομένων για την παγκόσμια ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα δώσουν τα βήματα της μεταβολής των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Χωρίς να υποτιμάμε τη σημασία της απόφασης του επιτοκίου της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ την Πέμπτη, θεωρούμε σημαντικότερης επιδραστικής ισχύος γεγονότα τα οικονομικά αποτελέσματα, την Τρίτη και την Τετάρτη, της Εθνικής Τράπεζας για το 2022 και των Aegean Airlines, Autohellas, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ.

Από τις παρατηρήσεις των διακυμάνσεων την περασμένη εβδομάδα, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και ElvalHalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια. Η αγορά έχει μπει στη λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών πολιτικο-οικονομικών συνθηκών και η αύξηση της συσχέτισης με τη διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στις 14 Μαρτίου αποκτά μεγάλη σημασία για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών. Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6%, γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές.

Για τους ενεργούς συναλλασσόμενους, η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι αγορές δεν έχουν μόνο «πάνω». Η αίσθηση της βεβαιότητας για την κυριαρχία της ζήτησης που επικράτησε στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών της χρονιάς έχει κλονιστεί. Ο Μάρτιος δείχνει από νωρίς ότι θα είναι ένας μήνας που θα προβληματίσει τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίου. Συνεπώς θα αποδειχθεί δύσκολος για τους ιδιώτες επενδυτές, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούν τα εργαλεία της στατιστικής και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα κεφάλαιά τους με τη βοήθεια των παράγωγων προϊόντων.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως τρία πραγματάκια κοιτάζουν αυτή την εβδομάδα οι ιδιώτες επενδυτές. Το πρώτο είναι το κλίμα που θα επικρατήσει στις διεθνείς αγορές, δηλαδή καλό είναι να προσέχουμε τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ (κάτω από 4% στα 10ετή λέμε πως η αξία στα ομόλογα βρίσκεται ακόμα σε ζώνη άνεσης επενδυτικά). Δεύτερον, εάν τα εταιρικά αποτελέσματα δεν συνοδευτούν από σχόλια που να αναφέρουν πως αποδείχτηκαν πολύ κατώτερα των προσδοκιών, η πιθανότητα να επιστρέψει η αισιοδοξία είναι μεγάλη. Τη δε λήξη των επενδυτικών επιφυλάξεων μπορεί να την πληροφορηθούμε μέσα από το σκαμπανέβασμα του τζίρου.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Μετρημένα κουκιά…

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να περάσει για να καταλάβει ο μέσος Έλληνας ενεργός πολίτης τις προτιμήσεις του πολιτικού δυναμικού της χώρας; Οι πολιτικοί επιδιώκουν και ψάχνουν διαρκώς κεφάλαια για να κάνουν έργα, κύρια στην περιοχή από την οποία εκλέγονται. Οι πολιτικοί, ωστόσο, δεν προτιμούν έργα στα οποία οι δαπάνες είναι αυτό που ο λαός περιγράφει με τη φράση «κουκιά μετρημένα». Τέτοιου είδους είναι μάλλον οι δαπάνες στα μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς. Σου λένε οι άνθρωποι, σταθερή τροχιά σημαίνει πως μετρώνται εύκολα μέτρα, σίδερα, καλώδια, ακόμα και οι πελάτες του τρένου δύσκολα χάνονται στο μέτρημα. Για τους λιγοστούς τελικά υπαλλήλους στον ελληνικό σιδηρόδρομο αναζητούνται τρόποι ελέγχου ώστε να βρίσκονται στα πόστα τους. Με ηλεκτρονικά βραχιόλια σαν αυτά που παρέχονται στους αδειούχους κατάδικους σκέφθηκα και χαμογελώντας συνέχισα τη μέρα μου. Αισθανόμενος μια γλυκιά ικανοποίηση, με τη σκέψη πως η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τους Έλληνες συνεπέστερους δημόσιους υπάλληλους.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης