Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια συνέχεια των πιέσεων στα διεθνή αυξάνει τις  πιθανότητες για διόρθωση  στην Αθήνα

Στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου υπήρξε  άνοδος +0,96% στον ΓΔ και μηνιαία επίδοση 8,85% και έτους 19,74%.

Τα διεθνή

Μία από τις αγαπημένες συναλλαγές της Wall Street  είναι η αγορά περιουσιακών στοιχείων από την Κίνα και εδώ και δύο μήνες καθυστερεί στο 2023. Οι διαχειριστές λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα από μια κυβέρνηση που έχει στρέψει την προσοχή της στη γεωπολιτική, ο ανταγωνισμός υπερδυνάμεων εντείνεται και υπάρχει ανησυχία ότι η μεγαλύτερη εκτελεστική εξουσία του Προέδρου Xi Jinping αυξάνει τον κίνδυνο ενός λάθους πολιτικής.

Οι επενδυτές είναι διχασμένοι σχετικά με το πού θα πάει η οικονομία των ΗΠΑ στη συνέχεια, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse που περιελάμβανε περισσότερους από 2.200 συμμετέχοντες. Λιγότεροι από τους μισούς βλέπουν μια ήπια προσγείωση, την οποία οι ερωτηθέντες όρισαν ως επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από το 3% χωρίς υπερβολική επιβράδυνση της ανάπτυξης. Πάνω από το τρίτο αναμένουν σκληρή προσγείωση και περίπου το 18% δεν βλέπει καμία προσγείωση.

Μετά από μια πτωτική εβδομάδα οι συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα ήταν υπέρ  ελεγχόμενης αλλά επίσης γενικευμένης πτώσης των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη δυναμική των ευρωπαϊκών, που άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και  διατήρησαν τα κέρδη τους μετά. Στο φινάλε τα ημερήσια κέρδη αντιστάθμιζαν πλήρως και με το παραπάνω τις απώλειες της εβδομάδας που πέρασε.

Σήμερα οι αγορές στην Ασία άνοιξαν ανοδικά αλλά στο δεύτερο μέρος οι βασικοί δείκτες εμφανίζουν οριακές μεταβολές . Το ίδιο ισχύει και για τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών ενώ τα ΣΜΕ του S&P500 έχουν θετική μεταβολή.

Στην Αθήνα

Στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου υπήρξε  άνοδος +0,96% στον ΓΔ και μηνιαία επίδοση 8,85% και έτους 19,74%. Στον FTSEΜ έφερε απώλειες -1,13%, στον μήνα μικρή σχετικά ενίσχυση +3,73% και στο έτος 14,41%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία αύξηση +4,22% και μηνιαία μεταβολή +16,60%, ενώ στο 2023 ήδη ξεπέρασε το +40,7%. Έτσι ο FTSE25 στη  βδομάδα αυξήθηκε +1,23% και στον δεύτερο μήνα του έτους αποδίδει 9,34% ενώ στο 2023 +20,23%. Το αποτέλεσμα ήταν να διατηρηθεί η παράδοση που θέλει ο Φεβρουάριος να αποτελεί συνέχεια του January effect και να δίνει την πρώτη κορύφωση του μέσου όρου στη νέα χρονιά.

Η εβδομάδα ήταν τελικά ανοδική πάλι αναγκάζοντας την  Fast Finance ΑΕΠΕΥ να σημειώνει: “Tο Χ.Α. συμπλήρωσε 10 εβδομάδες ανόδου, με τον S&P 500 να κλείνει 3 πτωτικές εβδομάδες. Αυτό δείχνει ότι η Ελληνική Αγορά έχει τεράστια δυναμική και εισροές, οπότε στην όποια σημαντική διόρθωση (όχι 2% που μας έχει συνηθίσει) θα εμφανιστούν και πάλι ευκαιρίες.

Η εικόνα από το φινάλε της εβδομάδας ήταν θετική στον τομέα των Τραπεζών, όπου συνεχίζεται το επίμονο επιλεκτικό ενδιαφέρον με το σχεδόν μόνιμο “rotation” μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών. Με γνωστό ότι αναμένονται τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Τράπεζες, πιθανόν να είναι καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και ίσως για αυτό τον λόγο, υπάρχουν χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε αυτό που οι αγοραίοι ονομάζουν  ιδιότυπο “front running”.   Σημάδια κόπωσης των μετοχών του μη Τραπεζικού FTSE25 που εμφάνισε γνωστές παθογένειες του παρελθόντος με απόσυρση των αγοραστών, με την πρώτη σοβαρή επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Στην πλευρά των αισιόδοξων παρέμειναν οι τοποθετήσεις της Piraeus Sec.: “Λόγω επιφυλακτικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό, πιστεύουμε πως η Ελληνική Αγορά θα μπορέσει να συνεχίσει να έχει ανώτερη απόδοση, λόγω των θετικών προοπτικών για τα μάκρο και τις ικανοποιητικές αποτιμήσεις, παρά το ράλι”.

Μια παραδοχή άξια αναφοράς προέκυψε από τις παρατηρήσεις της  Beta Sec.: “Ισχυρά τεχνικά σημάδια υποδεικνύουν ότι η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό σε κλάδους με ιδιαίτερη βαρύτητα (Τράπεζες, Ενέργεια) και θα μπορούσε να περιορίσει την αδυναμία από πιθανές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται στην εβδομάδα, δικαιολογούν τους ικανοποιητικούς όγκους και τη μετακύλιση του ενδιαφέροντος”.

Πολλοί από τους εγχώριους αναλυτές, σε προσωπικές κουβέντες, έχουν έμμεσα εκφράσει την απορία τους για την επίμονη ανοδική ορμή που συνοδεύει τη διαπραγμάτευση των ελληνικών blue chip. Το, εν μέσω πτώσης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, πρόσφατο ρεκόρ των 10 κρίκων στην ανοδική αλυσίδα των εβδομαδιαίων μεταβολών του μέσου όρου υπογραμμίζει την επικράτηση διαφορετικών κριτηρίων για τις ελληνικές αξίες.

Στην  έκπληξή τους απαντούν όσα συμβαίνουν σε κάθε πόλη της χώρας που έχει καρναβαλικές εκδηλώσεις. Πολλαπλάσιος κόσμος συρρέει στο Ρέθυμνο την Πάτρα και  την Κομοτηνή με την εξήγηση για αυτό να σχετίζεται με την διακοπή των εκδηλώσεων για 3 χρόνια. Ας σκεφτούν λοιπόν ότι  ο συντονισμός σε υψηλό ποσοστό με τη δυναμική των διεθνών αγορών, απουσίαζε από το ταμπλό του ΧΑ δικαιολογημένα πάνω από 10 χρόνια. Πρόσφατα οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων διαπίστωσαν ότι υπάρχει εμφανής βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας ως προς τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η περίφημη επενδυτική βαθμίδα που θα δοθεί εντός του 2023  αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια της διαρκούς κυριαρχίας της ζήτησης ενδοσυνεδριακά. Με αποτέλεσμα, ακόμα και σε συνεδριάσεις που οι πιέσεις ευνοούνται από το διεθνές κλίμα και την ατμόσφαιρά των αθηναϊκών συναλλαγών, στο τέλος να γίνονται κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Τα ανωτέρω την Παρασκευή δεν ίσχυσαν. Αυτό προβλημάτισε ως προς την πρόβλεψη της τάσης στην τρέχουσα εβδομάδα. Μετά τις 13:10 σταμάτησαν οι εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής του ΓΔ και οι κλιμακούμενες πιέσεις τον οδήγησαν  σε αρνητικό πεδίο με σταθερότητα στην αναζήτηση του πυθμένα για τη μέρα. Με χαμηλό δυο λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 1111,86 μονάδες, οι δημοπρασίες τον έκλεισαν στις 1113,4 μονάδες. Αφήνοντας ειδοποίηση για την εμφάνιση μιας σοβαρότερης διόρθωσης στο φινάλε ενός ανοδικού Φεβρουαρίου. Για χρήση από τους αναγνώστες  έχουμε παραχωρήσει  πληροφορίες στατιστικού περιεχόμενου.

Από την Merit Sec. ειδοποίησαν με αριθμούς: “Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά συνέχισε απτόητη το ανοδικό της σερί για 10η συνεχόμενη εβδομάδα, με την συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται σταθερά στα επίπεδα των €100 – 120 εκατ. ημερησίως. Το ανοδικό momentum υποστηρίζεται τόσο από επιχειρηματικές συμφωνίες, όσο και από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των Εισηγμένων που σε γενικές γραμμές ικανοποιούν τους επενδυτές. Τεχνικά η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα (RSI) με τα σημεία στήριξης στις 1074 και 1033 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1123 και 1254 μονάδες”.

Αξίζει επίσης  μια αναφορά των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί τόσο έντονα ώστε στην συμπλήρωση του πρώτου διμήνου εμφανίζουν κέρδη άνω του 20% με τον ΓΔ στο 19,7%. Αλφαβητικά είναι ΠΕΙΡ +63,8%, ΑΛΦΑ +43%, ΑΡΑΙΓ +41,78%, ΕΤΕ +37,7%, ΕΥΡΩΒ +32,7%, TITC 30,0%, ΕΕΕ +25,10%, ΜΥΤΙΛ 23,2%, και ΜΠΕΛΑ +20,34%. Το σημαντικότερο από την τελευταία σύνοδο ήταν πως το πλήθος των ανοδικών μετοχών περιορίστηκε στα 34 με τις πτωτικές υπερδιπλάσιες. Συνεπώς οι πιέσεις στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση γενικεύθηκαν, αναγνωρίζοντας το μήνυμα από το ταμπλό  για… “ισπανική υποχώρηση”.