Skip to main content

ΕΒΕΠ: Το πλαφόν δημιουργεί «ασφαλιστικές δικλείδες» στο ενεργειακό κόστος

REUTERS/Hannibal Hanschke

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υπογραμμίζει ότι χάθηκε σημαντικός χρόνος μέχρι να «κλείσει» η συμφωνία.

Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα διπλό μήνυμα, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Η συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα τόσο στο «εσωτερικό» της ΕΕ, όσο και στις αγορές, πως, όταν κάποιοι αποτυγχάνουν, κάποιοι θα πρέπει να παρεμβαίνουν, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την συμφωνία, αναφορικά με την δημιουργία «ασφαλιστικών δικλείδων» στο πεδίο του ενεργειακού κόστους.

Κάνοντας λόγο για «σήριαλ του πλαφόν», το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη λήψη απόφασης, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Κάλιο αργά παρά ποτέ».

Αν είχε υπάρξει έγκαιρα η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή κατά πλειοψηφία συμφωνία, το πλαφόν που θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες, «θα μας είχε γλιτώσει από τεράστια ποσά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την περεταίρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», σημειώνει το ΕΒΕΠ.

«Δεν είναι ώρα να συζητηθούν τα ανακλαστικά της Ε.Ε. σε αυτή την περίσταση, αλλά είναι ώρα, το εννεάμηνο των συζητήσεων για μία κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωπαϊκή οικονομία και τις επί μέρους οικονομίες των χωρών μελών με τις πληθωρικές πιέσεις, να ροκανίζει τις τελευταίες ικμάδες των οικονομιών μελών της, να μας προβληματίσει. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν έγκαιρα και αμερόληπτα, ώστε να βοηθούν τα νοικοκυριά, αντί να τα εξαντλούν, αλλά και να προστατεύουν τις εθνικές οικονομίες, αντί να τις ταλαιπωρούν. Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η ΕΕ είναι “το πάθημα να γίνει μάθημα” στην ανάκτηση της ενεργειακής και παραγωγικής της επάρκειας», σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Εξετάζοντας την συμφωνία το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει ότι βοηθά στην προστασία της οικονομίας από την υπερβολική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, και παράλληλα ενεργοποιεί άλλους δύο κανονισμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Στα ιδιαίτερα θετικά που απορρέουν ελέω της συμφωνίας, συμπεριλαμβάνεται η ενεργοποίηση δύο άλλων Κανονισμών που προστίθενται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: Αυτόν για τις fast track αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ και αυτόν που αφορά στα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά φυσικού αερίου, με κυριότερα εξ’ αυτών, τις κοινές προμήθειες του καυσίμου, τον εναλλακτικό του TTF δείκτη αναφοράς που θέλει να δημιουργήσει η ΕΕ και τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης προς μιας χώρα της ΕΕ σε μια άλλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου».

naftemporiki.gr