Skip to main content

Tράπεζες: To Εster ο αντικαταστάτης του επιτοκίου Eonia

Ο αντικατατάτης του επιτοκίου EONIA  γινε σήμερα γνωστός. Πρόκειται για το επιτόκιο βραχυπρόθεσμο επιτόκια αναφοράς του ευρώ, ESTER, τη χρήση του οποίου αποφάσισε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος από την 1η Ιανουαρίου του 2020. H απόφαση έρχεται στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών, μετά το μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, που στοίχισε τσουχτερά πρόστιμα σε ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Ester θα αντικαταστήσει το Eonia ως δείκτη αναφοράς για το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού μίας ημέρας, που αποτελεί βασικό μέτρο της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη βάση για την τιμολόγηση χρηματοπιστωτικών συμβολαίων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ester θα βασίζεται στις συναλλαγές μεταξύ 52 τραπεζών, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με την παρουσίαση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. 

Η απόφαση, η οποία ελήφθη από ομάδα εργασίας 23 ιδρυμάτων που είχε συγκροτήσει η ΕΚΤ και αποτελείται κυρίως από μεγάλες εμπορικές τράπεζες, σηματοδοτεί την πρώτη συγκεκριμένη κίνηση απομάκρυνσης από τα επιτόκια Euribor μετά τα σκάνδαλα χειραγώγησης το 2012 που κλόνισαν την εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτά.

«Το Ester θα προσφέρει μία βάση ανάπτυξης εναλλακτικών για τα συμβόλαια που έχουν ως μέγεθος αναφοράς το Euribor» τονίζει η ομάδα εργασίας.

naftemporiki.gr