Skip to main content

Wall: Σε νέα ύψη με ώθηση από τη Nvidia

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,11% κλείνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό των 5.087,03 μονάδων

Σε νέα ύψη εκτοξεύθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street από τη στιγμή που ο γίγαντας επεξεργαστών Nvidia ανακοίνωσε πολύ καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, ωθώντας σε άνοδο ολόκληρη την αγορά και πρωτίστως τον κλάδο τεχνολογίας.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,11% κλείνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό των 5.087,03 μονάδων, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιανουάριο του 2023. Ο Nasdaq σημείωσε άλμα 2,96% παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2023 για να κλείσει στις 16.041,62 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό των 16.057,44 μονάδων.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 456,87 μονάδες ή 1,18%, ξεπερνώντας τις 39.000 μονάδες για πρώτη φορά μέχρι σήμερα και κλείνοντας στις 39.069,11 μονάδες. Με τη σημερινή «απογείωση», και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν σε άνοδο μετά από τρεις καθοδικές συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε 16,4%, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση χρηματιστηριακής αξίας στην ιστορία της Wall Street, ξεπερνώντας την ιστορική αύξηση της Meta Platforms πριν από τρεις εβδομάδες. Ο αμερικανικός κολοσσός προσέθεσε 277 δισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του, ανεβάζοντας τη συνολική του χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 2 τρισ.δολάρια. Με την άνοδο αυτή ξεπέρασε την αντίστοιχη των 197 δισ.δολαρίων που είχε παρουσιάσει η Meta, ο μητρικός όμιλος του Facebook στις αρχές του μηνός.

Το ράλι αυτό πυροδοτήθηκε από την αύξηση των εσόδων του κατά 265% στο τεταρτο τρίμηνο του 2023 από την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως χάρη στην εκρηκτική ζήτηση για τσιπ που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις από πλευράς κεφαλαιοποίησης, προέβλεψε αντίστοιχα εντυπωσιακά έσοδα και για το τρέχον τρίμηνο.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας. Ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta και η Amazon ενισχύθηκαν 3,9% και 3,5% αντίστοιχα. Η Microsoft και η Netflix κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρως θετική εξέλιξη σε έναν κλάδο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει όχι μόνο τον τεχνολογικό τομέα αλλά και τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων», αναφέρει ο Γκέραλντ Γκόλντμπεργκ, διεθύνων σύμβουλος της GYL Financial Synergies.

H τεχνητή νοημοσύνη άλλωστε είναι αυτή που έχει πυροδοτήσει το ράλι της Nvidia και άλλων μεγάλων ονομάτων από τις Big Tech στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Ο Φίλιπ Κόλμαρ της MRB Partners σημειώνει ότι οι μετοχές έχουν ευνοηθεί από τον υψηλότερο του αναμενομένου ρυθμό αύξησης των κερδών και την πιο δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν εάν όλη αυτή η ανάπτυξη της οικονομίας προεξοφληθεί στις υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις.

«Οι αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ή οι Magnificent 7 κινούνται σε περιοχή φούσκας. Έχουν πολύ αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά στα κέρδη τους και πολύ υπερτιμημένες αποτιμήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απογοήτευσης», προσθέτει ο Κόλμαρ. Σημειώνει δε, ότι το πυροδοτούμενο από τη Nvidia ράλι εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους, λαμβάνοντας υπόψη τον κυκλικό χαρακτήρα των μετοχών ημιαγωγών.